fbpx

HRT: Svečana proslava i dodjela nagrada!

HRT obljetnica…

Jučer, 15. svibnja, HRT je proslavio 88. rođendan Hrvatskog radija i 58. rođendan Hrvatske televizije. Radijsko emitiranje u Hrvatskoj počelo je na jučerašnji dan daleke 1926. godine. Svečano obilježavanje Dana HRT-a HRTzapočelo je u 11,00 sati polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomenikom poginulim djelatnicima, a u ime ratnih izvjestitelja nazočnima se obratio Vladimir Rončević. Nakon prisjećanja i odavanja počasti kolegama koji su položili živote da bi se pronio glas istine u najtežim trenucima Domovinskog rata, održan je prijem za obitelji poginulih djelatnika. Svečanost obilježavanja nastavila se u 17,30 sati otvaranjem tradicionalne Izložbe kamermana i snimatelja HRT-a u Muzeju za umjetnost i obrt. Ovom prigodom dodijeljene su i Godišnje nagrade HRT-a te nagrada ‘Joško Martinović‘ za najbolju TV reportažu.
Godišnje nagrade za posebna zalaganja i realizaciju projekata HRT-a od posebnog poslovnog i programskog interesa dobilo je osam djelatnika HRT-a. Za osobiti doprinos u programskom sadržaju Godišnju nagradu dobili su urednica emisije ‘Civilno društvo‘ Hrvatskog radija Barbara Vid te autor dokumentarne reportaže/feature ‘Djemma el-Fnaa-tržnica snova’ snimljene u Maroku i emitirane na Radio Sljemenu Mislav Togonal.
HRTZa osobiti doprinos u produkciji programskog sadržaja Godišnju nagradu dobili su urednica emisije ‘Putovi hrvatske glazbe’ Trećeg programa Hrvatskoga radija Iva Lovrec Štefanović, urednik i komentator te glazbeni kritičar emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’ Antun Batinović, TV projekt ‘Godišnjica mature‘ čiji kreativni i operativni tim čine producent projekta Vojo Stojanac, urednice Ariana Jandrić i Romana Nemčić, redatelj Ivan Miladinov, voditeljica Barbara Kolar, glazbeni producenti Tomislav Fačini, Nikša Bratoš, Duško Mandić, Jurica Bošković, urednik mentor Velimir Đuretić, suradnik Alen Đurica, novinarka i snimateljica Koraljka Maričić, Nathanel Đuran, montažeri Tihomir Tonžetić, Branko Andračić, tajnice redatelja Svjetlana Zubčić i Melita Palčić, scenograf Nenad Borgudan, dizajner svjetla Marko Foretić te producent emisije Dario Jakiša. Za osobiti doprinos tehnološkom unapređenju i razvoju HRT-a Godišnju nagradu dobili su Robert Petrinec iz Odsjeka montaže i magnetoskopi te tim za konsolidaciju proizvodne tehnologije u sastavu: tehničari Krešimir Hrbud i Željko Klanfar, tehničarka Jasmina Klešćić i montažer Javor Sokolić. Za osobiti doprinos u unapređenju i razvoju HRT-a Godišnju nagradu dobila je rukovoditeljica RJ Nabava Monika Bohaniček Škopljanac iz PJ Poslovanje.
Godišnja nagrada ‘Joško Martinović’ za najbolju TV reportažu u protekloj godini dodjeljena je Nataši Kraljević Kolbas, autorici reportaže ‘Štrajk radnica DTR-a’ emitiranoj 4. srpnja 2013. na Prvom programu HTV-a u emisiji ‘Hrvatska uživo‘.
U 19,30 sati u KD Vatroslava Lisinskog održan je svečani koncert na kojem su dva najveća glazbena ansambla HRT-a, Zbor i Simfonijski orkestar, udružili snage s vrsnim solistima, Dječjim zborom Zvjezdice i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić te pod ravnanjem maestra Tončija Bilića izveli veličanstvenu kantatu Carla Orffa ‘Carminu buranu’. Prije izvedbe dodjeljena je nagrada ‘Ivan Šibl’ za iznimna postignuća na području radijskog i televizijskog stvaralaštva. Nagradu za životno djelo ‘Ivan Šibl’, koja se dodjeljuje istaknutim radnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, a čija ostvarenja ostaju trajno dobro HRT-a dobio je rukovoditelj HRT Centra Rijeka Vladimir Rončević.
HRT– Ne treba naglašavati koliku težinu ima nagrada ‘Ivan Šibl‘ u našoj, meni još uvijek najdražoj, struci i to ne samo u HRT-u. Riječ je o priznanju koje doživljavam i emotivno i racionalno. Neizrecivo je zadovoljstvo spoznati kako su kolege u velikoj ‘hrtovskoj’ konkrenciji prepoznali upravo tvoj  rad, a razum kaže – dobio si ‘Šibla’, vrijeme je za penziju. Kad pogledam unazad, počeo sam kao brucoš prije točno 45 godina upravo u Radio Rijeci, dvije trećine iskustva stjecao u RTZ-u i HRT-u, a krug se zatvorio na istom mjestu. Uporište i inspiracija u radu bila je prije svega obitelj, ali i HRT-ovsko uže i šire okruženje te moja Rijeka. Receptu dodajem – posao moraš voljeti pa ćeš ga i znati raditi, ali voljeti moraš i ljude oko sebe – rekao je Vladimir.
Nakon dodjele, jezikom glazbe 20. stoljeća i pjesničkom riječju srednjeg vijeka, djelom neprolazne ljepote Carla Orffa ‘Carmina burana’ okrunjeno je rođendansko slavlje Dana HRT-a.

Foto: Press