fbpx

Mitovi o dojenju: Male grudi – malo mlijeka?; Što se smije, a što ne smije jesti…

Online radionica: Mitovi o dojenju

Edukacijski centar Impress nastavlja s besplatnim edukativnim radionicama u sklopu 10. Dana zdravlja. S obzirom na činjenicu je da je dojenje ključno za zdravlje djece i njihov optimalni razvoj te je ključan dio ostvarivanja prava svakog djeteta na najviši mogući standard zdravlja, Udruga Impress organizirala je edukativnu online radionicu na temu Mitovi o dojenju. Iako je sve više majki svjesno da je majčino mlijeko najbolja hrana za njihovu dojenčad, još uvijek u praksi postoje mnoga pitanja koje ih muče, a na ovoj online radionici predavačica prim. mr. sc. Marija Čatipović, dr. med. specijalist pedijatar, koja je ujedno i jedan od osnivača te predsjednica udruge „Za zdravo i sretno djetinjstvo“, je otkrila sve tajne te razbila mitove o dojenju. Koordinatorica aktivnosti bila je Irena Brezak Fijala, moderatorica Matea Ružić, a sudionike je pozdravila te im se obratila i predsjednica udruge Impress Tanja Herceg:

Male grudi

– Lijepo je vidjeti kako se događaj, koji je krenuo iz Daruvara još prije 10 godina samo s jednim štandom o zdravlju, pretvorio u 10. Dane zdravlja. Lijepo je vidjeti da je to preraslo u jedan veliki događaj, koji sada traje dva mjeseca, štoviše online – neke stvari jesu offline, ali mi smo se prilagodili pandemiji te je i danas važno predavanje usmjereno majkama, ali i jačanju svijesti o važnosti dojenja. Pozdravljam i sve koji su se priključili akciji “Koracima do zdravlja”, a danas su također s nama, jer inicijativa koja je krenula iz Daruvara, pretvorila se u jednu kampanju na razini cijele države. Kroz Dane zdravlja promoviramo općenito različite segmente zdravlja, a velika mi je čast što je s nama doktorica Čatipović s kojom pripremamo i jednu konferenciju u organizaciji dr. Čatipović vezano za demografiju. Upravo kada govorimo o demografiji, nezaobilazno je dati značaj kvaliteti roditeljstva pa tako i dojenju koje je iznimno bitna tema.
Online radionica se održala 02. studenog 2020. putem platforme Zoom, sudjelovalo je 45 sudionika koji su imali priliku postavljati konkretna pitanja o temi te iznijeti vlastita iskustva.

Male grudi – malo mlijeka

Mnoge majke su obeshrabrene za dojenje zbog raznih mitova, zabluda i nedostatka podrške
Novopečene mame često istražuju prednosti i nedostatke dojenja prije nego što odluče kako će hraniti svoju djecu, a mnoge od njih odustaju od dojenja najčešće zato što im je tako rečeno, zbog manjka samopouzdanja ili podrške.
95 – 99 % majki ima dovoljno mlijeka za svoju dojenčad
Jedan od najčešćih mitova je to da majke kažu da nemaju dovoljno mlijeka, a prim. mr. sc. Marija Čatipović objasnila je: „ Činjenica je da ljudsko mlijeko hrani djecu milijunima godina, isto tako se hrane i ostali sisavci, a tek 50-ih godina prošlog stoljeća se rodila ideja i mi, ljudska vrsta smo napravili pokus sami na sebi to što smo odjednom počeli hraniti djecu na bočicu i umjetnim mlijekom.“ Istaknula je da majke najčešće odustaju od dojenja nakon 2.-3. tjedna nakon poroda, međutim da se uspostavi dojenje potrebno je 4-6 tjedana, a što su grudi više stimulirane isključivo sisanjem to će više mlijeka proizvoditi. Ohrabrila je sve sadašnje i buduće majke: „Iskoristite to razdoblje, vratimo nešto tradicije – ja kažem 6 tjedana doslovno doručak u krevet, neka vam sve drugi pripremaju, neka se svi drugi brinu o svemu drugome, a vi samo dojite svoje dijete.“

Male grudi

Što se smije, a što ne smije jesti tijekom dojenja
Majka smije jesti svu hranu koju voli, a tek kada primijeti da djetetu ne odgovara, privremeno je treba izostaviti iz prehrane. Okus mlijeka se majčinom prehranom mijenja i to je dobro jer se na taj način dijete priprema na krutu hranu i nove okuse.
Mit o čajevima i vodi
Ako se dijete doji, ne mora mu se davati voda ili čaj – oni mogu kod djeteta uzrokovati promjene u crijevima. Majčino mlijeko ima dovoljno tekućine da dijete ne mora piti nikakvu drugu tekućinu 6 mjeseci.
Male grudi – malo mlijeka?
Veličina grudi ne govori ništa o tome hoće li majka uspješno dojiti i hoće li moći dojiti. Male grudi su manje jer imaju manje masnog tkiva, ali zato imaju otprilike istu količinu mliječnih žlijezda koje će proizvoditi i davati mlijeko djetetu – sve grudi su jednako sposobne da daju djetetu mlijeko.
Bolest i dojenje – da ili ne?
Ako je dijete prehlađeno ili ima povišenu temperaturu, dojenje je najbolji način da dijete ne dehidrira ili završi na infuziji. S druge strane, ako žena doji, već je prenijela uzročnike bolesti na dijete i prije pojave simptoma, ali je i mlijekom zaštitila dijete, tako da nema potrebe da se dojenje prekine. Majke smiju piti lijekove kada doje, ali treba liječniku naglasiti da prepiše kompatibilan lijek sa dojenjem. Prim. mr. sc. Marija Čatipović se osvrnula na epidemiju uzrokovanu koronavirusom te istaknula da COVID pozitivna majka smije dojiti uz posebne mjere opreza – uz masku, pranje ruku itd.
Nakon predavanja sudionici su mogli postavljati konkretna pitanja, a majke sudionice Marija Farkaš, Danijela Vusić, Iva Čatipović, Nikolina Dengoricija, Bernarda Pejić, Inka Ševerdija Maletić i Matea Lučić su podijelile svoja iskustva. Također su se obratile i nadovezale na temu i dr. Iva Plevnik Žaja, patronažna sestra Doris Salama, predsjednica Hrvatske udruge za potporu dojenja Dinka Barić.
Prenosimo i završne riječi prim. mr. sc. Marije Čatipović „Dojenje je samo po sebi nešto jako lijepo – početak zna biti težak, a možda je baš prava rečenica: Dojenje je izazov. Ono što je istinski vrijedno u životu, a naša djeca to zaista jesu – dijete je najveća nezamjenjiva vrijednost koju možemo imati, a dojenje je davanje sebe tom djetetu i to je nastavak idealnog života u maternici koji se više ne da ponoviti. Svaka majka, ako ima mogućnosti dojiti, lijepo je to dati svome djetetu jer mu time na neki način barem djelomično produžujemo taj idealni život u kontaktu s našom kožom, s našim srcem jer dojenje ostavlja trajnu povezanost između majke i djece. Moderni život ide prema svijetu gdje vi možete živjeti bez problema, apsolutno sami s jednim dobrim laptopom i da će cijeli dan proći u napredovanju, komunikacijama, ali dijete je daleko iznad toga.“
Udruga Impress je najavila online tribinu: Županija kao društveno ishodišni model brige o demografiji te ostale radionice koje će se održati tijekom Dana zdravlja. Sve radionice su besplatne,a Zoom linkovi su dostupni na stranici.

Foto: Press