fbpx

Nenad Pavlović: Rad na predstavi je kao ljubavna veza!

Slagalica…

Prvo se zatelebaš u projekt, tekst, lutku, ekipu i onda krenu problemi, kaže diplomirani lutkar

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Nenad PavlovićUoči premijere lutkarske predstave ‘Slagalica‘, 3. listopada 2014. u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, portal Scena.hr predstavlja šest diplomiranih lutkara koji su prihvatili izazov kolege Gorana Smoljanovića i napravili predstavu radi koje ćete željeti biti lutkar. To su Nenad Pavlović, Davor Kovač, Vanja Gvozdić, Petra Cicvarić, Andrea Giordani i Marina Bažulić. Postavili smo svakom po jedno pitanje kako bi saznali nešto više o predstavi i o stanju u lutkarstvu.

Scena: Kako se ‘slaže’ dobra lutkarska predstava?

Nenad Pavlović: Rad na predstavi bih usporedio s ljubavnom vezom, prvo se zatelebaš u projekt, tekst, lutku, ekipu, i sve se doima predivno. Onda krenu problemi u komunikaciji, kašnjenja, neispunjeni rokovi, nedostatak novca i vremena. Uz sve te okolnosti preostaje ti samo ljubav, razumijevanje, kompromisi i rad kako bi predstava (veza) opstala i uzdigla se kroz igru do premijere (vjenčanje). A tek poslije premijere počinje život predstave (brak).

Scena: Predrasuda da su lutkarske predstave samo za djecu…?

Davor Kovač: To je vrlo raširena predrasuda s kojom se nije potrebno baviti, nego treba napraviti nekoliko kvalitetnih lutkarskih predstava za odrasle, stvoriti kontinuitet na sceni i to je to. S druge strane, postoji predrasuda koja je puno opasnija, a to je da je lutkarstvo manje vrijedno od glume.

Scena: Na kojoj je razini kritika lutkarskih predstava u Hrvatskoj?

Vanja Gvozdić: Kritika lutkarskih predstava se razvija proporcionalno s razvojem lutkarstva u Hrvatskoj. Diplomirani lutkari su jedni drugima najbolji kritičari, ali ponekad je dobro izaći iz tog kruga. Povratna informacija nam je jako bitna i korisna, zato je svaka kritika dobrodošla. Zato, pozivamo sve kritičare da dođu pogledati predstavu i da nam pomognu da budemo bolji.

Scena: Kao diplomirani lutkari, koliko se zapravo bavite lutkarstvom?

Petra Cicvarić: Do sada se nisam profesionalno bavila lutkarstvom, tako da mi je ‘Slagalica’ prva lutkarska predstava. Nije da se nisam htjela baviti lutkarstvom, nego su me životne okolnosti odvele na drugu stranu. Drago mi je što sam upisala MA na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, gdje sam se vratila zanatu te sam ušla u ovaj izazovni projekt.

Scena: Koje su razlike između glume i lutkarstva?

Andrea Giordani: Lutka može sve, za razliku od glumca. Ima nešto čarobno u lutkarstvu kad vidimo dva života na sceni, odnosno lutkara i predmet/lutku kojoj daje život te ona poprima karakteristike zadane u tom trenutku. Razlika između glume i lutkarstva je to što glumcu treba trening da postigne karakteristike potrebne za priču, dok lutkaru treba trening drugačije vrste. On mora disciplinirati svoje tijelo kako bi bio sposoban poništiti se na sceni u svrhu davanja života lutki.

Scena: Po čemu se ‘Slagalica’ razlikuje od drugih lutkarskih predstava?

Marina Bažulić: Slagalica je drukčija po tome što je sve (od izrade lutaka do krajnjeg produkta-režije, animacije i glazbe) u predstavi autorski rad. Predstavu krasi timski duh i međusobna briga o partneru. Nadamo se da će ta kolektivna ljubav prema vrhunskom lutkarstvu doprijeti do publike.

Foto: Press