fbpx

Od večeras – Gordan Malić: Premijeri osobno

Na HRT…

Gordan Malić– Serija je i prilika da se javnost upozna s privatnim i obiteljskim portretima ljudi koji su uz predsjednika Franju Tuđmana oblikovali državnu politiku tranzicijskih devedesetih godina i Republiku Hrvatsku uveli u tržišni kapitalizam. Zanimljive su osobne ispovijedi koje su neke od predsjednika Vlade Republike Hrvatske natjerale da se prisjete najtežih životnih trenutaka, obiteljskih stradanja i privatnih drama, a koje su u mnogočemu utjecale na njihov kasniji politički razvoj – naglašava scenarist i redatelj dokumentarne serije Hrvatski premijeri osobno Gordan Malić.
Stjepan MesićHrvatski premijeri osobno naslov je nove dokumentarne serije koja gledatelje očekuje u jesenskoj programskoj shemi Hrvatske radiotelevizije, a počinje se prikazivati večeras na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 21.00 sat. Dokumentarna serija donosi prikaz političkoga djelovanja i osobnoga života hrvatskih premijera od proglašenja Josip Manolićsamostalnosti Republike Hrvatske do danas, među kojima su Stjepan Mesić, Josip Manolić, Franjo Gregurić, Nikica Valentić, Hrvoje Šarinić i drugi. Riječ je o ljudima koji su obilježili hrvatsku politiku i društvo u prošla tri desetljeća, pa i u dužemu razdoblju.
U televizijskoj dokumentarnoj seriji, pored glavnih likova pojedinoga nastavka, govorit će i tridesetak važnih sudionika hrvatskoga Ivica Račanpolitičkog života, svjedoka vremena među kojima su Vladimir Šeks, Luka Bebić, Ivić Pašalić, Zdravko Tomac, Andrija Hebrang, Davor Štern, Mladen Vedriš i drugi, stranih državnika među kojima su Milan Kučan, Borut Pahor i Borislav Jović, a upotrijebljena je i bogata fotografska arhiva i videoarhiva. U tridesetak intervjua sa svjedocima novije hrvatske povijesti, od kojih su mnogi bili u samome vrhu politike, mogu se sagledavati i pojedina politička razdoblja.
U nastavcima posvećenima Josipu Manoliću i Stjepanu Mesiću dragocjena su njihova svjedočenja o hrvatskome proljeću ili nastanku antifašističkoga pokreta u Republici Hrvatskoj te o prijeporima koje je nosila vlast nakon 1945. godine, a koja i danas izazivaju burne polemike i podjele u društvu.
Zlatko MatešaU petome nastavku oslikana su dva predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Hrvoje Šarinić i Zlatko Mateša, zbog toga što je Šarinić u razdoblju Matešine vlade, kao predstojnik ureda predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, napustio aktivnu politiku. Tijekom snimanja dokumentarne serije Hrvoje Šarinić zbog teške bolesti nije mogao komunicirati s javnošću, a nedavno je i preminuo. Ivo Sanader, iako pozvan, odbio je govoriti u dokumentarnoj seriji.
Pojedini nastavci serije kronološki prate razvoj hrvatske demokracije te stranačke, gospodarske i medijske scene. „Osnivanje HDZ-a, rušenje jednostranačja, nastanak nove hrvatske ljevice, igre prijestolja, zakulisni obračuni političkih struja zbog utjecaja na ključne državne odluke te rat lobija u privatizaciji neke su od teme dokumentarne serije Hrvatski premijeri osobno.
Željko Rogošić– Serija u svakome nastavku donosi zanimljive, manje poznate ili potpuno nepoznate pojedinosti iz hrvatskoga političkog života, odnosima i događajima u hrvatskome političkom vrhu, političkim borbama i zavjerama, ali i načinu djelovanja hrvatskih institucija u razdoblju od proglašenja hrvatske samostalnosti, Domovinskoga rata, razdoblju nakon 2000. godine do prijma Republike Hrvatske u Europsku uniju. Na poseban se način obrađuje razdoblje i odnos pojedinih predsjednika Vlade Republike Hrvatske s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom – ističe urednik serije Hrvatski premijeri osobno Željko Rogošić.
Dokumentarnu seriju Hrvatski premijeri osobno za Hrvatsku radioteleviziju proizvela je produkcijska tvrtka MissArt iz Zagreba. Autor je, scenarist i redatelj Gordan Malić, producent Dominik Galić, autor glazbe Tomislav Babić, a urednik Željko Rogošić.
Dokumentarna serija Hrvatski premijeri osobno prikazivat će se u udarnome večernjem terminu ponedjeljkom na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 21.00 sat, a bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press