fbpx

Preminuo je operni pjevač i otac glumice Marije Borić, Tomislav Borić

Velika tuga…

Marija BorićMarija Borić je pronašla u sebi snagu da dođe na dodjelu ovogodišnje nagrade Najhistrion zbog svojih kolega Hrvoja Klobučara i Mirele Brekalo, iako prolazi kroz najteže razdoblje života. U Stubičkim Toplicama 10. prosinca preminuo je njezin otac Tomislav Jozić Borić, dugogodišnji član Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.
Tomislav Jozić Borić rođen je 12. kolovoza 1940. godine. Studirao je i pjevanje kod varaždinske pedagoginje Ankice Opolski te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod pedagoga Lava Vrbanića. U mladosti je  nastupio na Krapinskome festivalu, osvojivši pet nagrada, poslije kojih snima petnaestak tonskih zapisa te na značajnome međunarodnom  festivalu zabavne glazbe u Nizozemskoj gdje je osvojio zlatnu medalju.
Tomislav BorićTomislav Jozić BorićNa početku karijere bio je član ansambla ZGK Komedija, gdje je, među ostalima, interpretirao naslovnu ulogu u rock-operi Gubec beg te postigao velik uspjeh.
Godine 1982. postao je član zagrebačke Opere HNK, gdje nastupa sve do odlaska u mirovinu 2006. Bio je jedan od vodećih članova opernoga Zbora, često nastupajući ne samo u epizodnim, nego i većim opernim rolama, primjerice u Papandopulovu Požaru u operi, Verdijevu Macbethu i Trubaduru, Zapovjednika straže u Rossinijevu Seviljskom brijaču, Benoita u Puccinijevim La Bohčme, Bonza u Puccinijevoj Madame Butterfly, Tamničara u Puccinijevoj Tosci, Gašpara Alapića u Zajčevu Nikoli Šubiću Zrinjskom, Bogdanovića u Leharovoj Veseloj udovici, Indijanca u Smetaninoj Prodanoj nevjesti, Oklopnika u Mozartovoj Čarobnoj fruli.
Ulogom Gazde Marka u Gotovčevu Eri s onoga svijeta, 2002. godine je  proslavio 25. obljetnicu umjetničkoga rada.
Svojom upečatljivom pojavom i izražajnom glumom Tomislav Borić je odigrao nekoliko uloga u dramskim emisijama HTV-a, te ulogu Hruščova u međunarodnoj filmskoj produkciji opere Boris Godunov Musorgskoga, u kojoj je naslovnu ulogu pjevao slavni Ruggiero Raimondi. Tomislav Borić, nositelj je Spomenice domovinskog rata i dobitnik odlikovanja Reda Danice ilirske s likom Marka Marulića.

Foto: Scena.hr, Press arhiva