fbpx

Ples u doba pandemije – Antisezona

Zagreb…

Antisezona – najavljuje novi suvremeno plesni program renomiranih hrvatskih umjetnica

AntisezonaŠto se dogodi kad pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica uslijed nemogućih uvjeta uzme stvar u svoje ruke postajući pritom i producentice, kuratorice, organizatorice? Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović stoje iza odgovora pod nazivom Antisezona, a riječ je o suradničkom projektu samo-organizacije i samo-programiranja kao mjestu uzajamne podrške, stvaranja novog kontekstualnog i produkcijskog okvira te susreta različitih poetika, inicijativa i ljudi. Ovdje se ne radi o plesnom programu ni manifestu u već viđenom uobičajenom smislu.
U petak, 26. lipnja u 20 sati najavljena je repriza predstave “Krupni kadrovi” – DIVERT/IMRC / Msu u Muzeju za suvremenu umjetnost, a već u 18 sati publika će moći pogledati predstavu „Bliski susreti plesne vrste”.
U nedjelju, 28. lipnja u 18 sati, u istom prostoru MSU-a najavljena je repriza predstave “Krupni kadrovi”, a u 19.30 h „Hangover sesija”.
U listopadu se nastavlja inovativni program Antisezone kroz premijerno gostovanje predstave „Sol”, Kik Melonea, reprizama predstava „I kiborzi plešu u MSU„ , „Bliski susreti plesne vrste” i „Hangover sesija”. U studenom je najavljen Međunarodni festival improvizacije „IMPROSPEKCIJE 2020″, a u prosincu premijera gostujuće predstave „Koga briga?” autorice Ane Kreitmeyer uz reprize programa.
Želja umjetnica je predstaviti raznovrstan program u kojem se isprepliću njihove različite poetike pa i estetike, kako bi se radovi i umjetnički interesi doveli u blizinu aktivirajući pritom još jednu novu razinu razumijevanja umjetničkog rada. Ova neformalna skupina umjetnica i organizacija koje su i inače u bliskoj komunikaciji unutar aktivnosti plesne scene zalaže se za nekonvencionalne oblike umjetničkog djelovanja. Svaka od umjetnica zadržava i razvija potpunu stvaralačku autonomiju unutar projekta. Intencija Antisezone je postaviti pojedinačne radove u aktivni(ji) suodnos otvarajući prostor za direktni dijalog o radu i kroz rad. Tijelo u izvedbi, tijelo izvođača kao i tijelo gledatelja postavljaju se u nove suodnose, međusobno inspirirajuće i aktivirajuće, u potrazi za plesnim kazalištem koje je intimno i empatično, istovremeno fantazmagorično, kao i prisno i direktno.
Antisezona u tom smislu koristi one resurse i vještine koje je plesna scena akumulirala borbom za opstanak – žestinu, umreženost, izdržljivost, solidarnost i osjetljivost, sposobnost multitaskinga (istovremenog umjetničkog rada, kulturne produkcije i aktivizma) – kako bi, umjesto potonuća u kolektivni defetizam, u prostoru ničeg izmislile novu izvorišnu točku djelovanja: simbolički i fizički prostor, okrupnjavanje putem udruživanja, kako financijski, tako i diskurzivno i statusno. “Anti” u ovom kontekstu znači ne (samo) protivljenje dominantim institucijama moći koje nas isključuju, već i prostor aktivacije i resenzibilizacije.

Foto: Press – Teuta Gatulin