fbpx

Predstava Ivice Šimića uvrštena u konkurenciju China Drama festivala

Novi uspjeh Ivice Šimića u Kini!

– Inspiraciju za predstavu “Bio jednom Kaos” našao sam u pričama velikog kineskog filozofa Zhuangzia (Zhuangzi (Chuang-tzu 莊子 “Master Zhuang” ,kasno 4. stoljeće prije naše ere) vodeće figure klasičnog filozofskog Taoizma (Classical Philosophical Daoism), a posebno u priči “Smrt Kaosa”. Zhuangzi je poznat i hrvatskoj publici kroz priču “Žaba u bunaru”, a osobito je poznata priča o “Filozofu (Zhuang Zhou) koji sanja da je leptir”. U predstavu sam uveo i druge priče i lica kineske mitologije i tako napravio mozaik koji, koristeći kinesku tradiciju i filozofiju, govori o suvremenom djetetu, problemima odgoja u suvremenoj Kini i odnosu roditelji-dijete. Ova je predstava provokativna i neobična za kineske kazališne prilike, a pobudila je veliki interes gledatelja i kritike u Xi’anu – izjavio je Ivica Šimić povodom novog uspjeha.

Šimića

Predstava Bio jednom Kaos (《从前有个混沌》) koju je u ljeto 2019. Ivica Šimić režirao u kazalištu Zhongbeiyuan u gradu Xi’anu u Kini, doživjela je veliko priznanje uvrštenjem u službenu konkurenciju najvećeg kineskog kazališnog festivala “China Drama” u organizaciji Kineske udruge dramskih umjetnika (China Drama Association). Festival okuplja najbolja kazališna ostvarenja za odrasle, djecu i mlade iz cijele Kine. “Bio jednom Kaos” jedina je predstava za djecu iz Shaanxi provincije pa je time ovaj uspjeh još veći. Njime kazalište Zhongbeiyuan preuzima mjesto vodećeg kazališta za djecu i mlade u provinciji i jedno od vodećih kazališta u Kini, a Ivica Šimić, autor i redatelj predstave, doživljava svoju punu afirmaciju u umjetničkim krugovima Kine.

Šimića

Izdvajamo i nekoliko dijelova iz kritika izašlih u kineskim medijima:
– Kroz drugačiju dramsku izvedbu, drevne priče stare više od 2000 godine ponovno su oživjele u suvremenom kontekstu, dajući im nov život i novo značenje kako bi sva djeca, adolescenti i odrasli prisutni mogli doživjeti čistu radost i zanimanje za kazališnu umjetnost. Nakon predstave, djeca su sretno istrčala iz kazališta. Možda se ne sjećaju što su rekli odrasli. U njihovim očima ostao je samo odsjaj Kaosove sreće, uvid u apsurdnost i buku života odraslih. I to je dovoljno.

Šimića

Nakon gledanja, mnogi su odrasli ostali pomalo izbezumljeni, kao da su u sekundi bili vraćeni u djetinjstvo. Umovi su se ispraznili i postali su zbunjeni. Na trenutak, nisu mogli pronaći riječi kojima bi izrazili kako se osjećaju. Bespomoćno su govorili : nisam shvatio/la. Ali zapravo, shvatili su. Vidite, nakon predstave nagnuli su se prema svojoj djeci i njihovi glasovi postali su nježni. Odjednom, roditelji su pitali djecu njihovo mišljenje o nastavku dana, umjesto uobičajenog donošenja odluke bez pitanja i pokušaja kontroliranja.
Potiho, naoko nevidljivo, ali opipljivo obrazovanje je započelo. Nije li to najviša razina obrazovanja?”*
– Predstava igra u Xi’anu tijekom siječnja 2021, a prema najavama iz kazališta, nastavit će igrati i tijekom proljeća. U ljeto 2021., Ivica Šimić režirat će novu predstavu u istom kazalištu.
Kazalište Mala scena sa svojim predstavama već godinama sudjeluje na festivalu koji organizira kazalište Zhongbeiyuan, a nadamo se da će se suradnja nastaviti i tijekom 2021. godine – poručuju iz kazališta.

Foto: Press