fbpx

Kratka priča o dobru i zlu: Krampus!

Blagdanska – Krampus!

Piše: Branka Vučetić Atletić

Kratka priča o dobru i zlu
Jeste li očistili svoje čizmice? S nestrpljenjem očekujete da se u njima pronađe mali poklon koji donosi veliku radost. A tko to daruje i raznosi poklone? Ako upitate i malo dijete, većina će zasigurno reći kako je to dobri sveti Nikola.

Krampus

I baš jučer kad sam htjela razveseliti svoje male susjede i kupiti čokoladice s likom svetog Nikole doživjela sam pomalo tužan ishod. U dućanu koji prodaje čokolade i razne vrste slatkiša nigdje ni na jednoj polici nije bilo čokoladice s likom sveti Nikole. Nakon što sam obišla dućan i očima tražila dobro poznati lik vrlo mlada prodavačica me uslužno upitala da li mi može pomoći.
Da rekla sam da tražim čokoladu s likom svetog Nikole. Ona se nasmiješila i okrenula prema polici i dohvatila čokoladnu skulpturu bijelog Djeda Mraza s tamnim naočalama. Pomalo u šoku od jezovitog izgleda spodobe upitala sam ju zar ona ne zna kako izgleda sveti Nikola. Ponovo se nasmijala i rekla da zna, ali da radi u dućanu i da je važno sve prodati.
Bilo bi mi draže da mi je ponudila Krampusa, jer tada bi bila sigurna da njeguje tradiciju i poznaje razliku između dobra i zla. Ovako razlika je bila samo u materijalnom što se očituje u prodaji i zaradi.
– Žao mi je što nemate svetog Nikolu i što ne njegujete tradiciju – rekla sam tužnim glasom.
– Ovako nanosite štetu novim generacijama koje neće znati ni prepoznati simboliku u darivanju malih stvari kao što je lik čokoladnog svetog Nikole skriven u maloj čizmici.
Šiba, Sv Nikola

 

Malo je onih koji znaju da se sveti Nikola na svom dugom putu od gotovo petnaest stoljeća pretvorio u Santa Clausa (Djeda Mraza).
U toj bezobzirnoj transformaciji najviše su sudjelovali Amerikanci davši tom prazniku novu dimenziju. Opredjeljenje svetog Nikole je darivanja siromašnih, no kreiranjem novih potrošačkih likova pretvorili su praznike u kojima je samo cilj kupovanje. Zato je Djed Mraz dobio novu misiju, i postao je i Djed Božićnjak koji ostavlja vreće novaca u zamjenu za vreće beskorisnih poklona.
Ono što Djed Mraz (Božićnjak) ipak nema, a sveti Nikola ima, to je njegova protuteža Krampus. On je ostatak tradicije i uspio je naći svoje mjesto u okviru odnosa dobra i zla. Koliko god zločest bio, da ga nema, bilo bi loše.
Kako bi inače dobrota i razumijevanje omiljenog i nesebičnog svetog Nikole došla do izražaja?
Sve dok taj crveni vražićak bespomoćno skakuće oko njegovih nogu, zlo izgleda bespomoćno, i poraženo. Zavezan u lance on istražuje gdje se sakrila laž i tko nije bio dobar. Sve to Krampus je spreman kazniti, ali sveti Nikola zna oprostiti i zaštiti svakog tko prizna svoju malu laž ili nepodopštinu. Zato zlatna šiba može otjerati Krampusa i donijeti pobjedu nad zloćom. Ne tražimo velike vreće s poklonima, zavirimo u svoje cipele i čizmice jer svaki mali poklon je znak da je u kuću ušla ljubav i pažnja.
Zločestog Krampusa ostavimo da se šeće velikim trgovačkim centrima i plaši neobuzdane lovce na poklone.

Piše: Branka Vučetić Atletić
Foto: Wiki