fbpx

Branka Vučetić Atletić: Muška moda na Pitti Immagine Uomo

Iz Firence…

Kolumna – Muška moda na Pitti Immagine Uomo

Piše: Branka Vučetić Atletić

Branka Vučetić AtletićPitti Immagine Uomo, sajam muške mode koji se održava u Firenci, talijanskom gradu s najljepšom renesansnom arhitekturom, izvrsnim restoranima i slastičarnama, gradu u kojem se neizbježno pije izvrsna kava i to u svako doba dana, tamo gdje muškarci Vespu voze u sakou i mokasinama, pravo je mjesto za ključno događanje posvećeno odijevanju muškarca. Nakon trideset godina održavanja sajma, sajam Pitti Immagine Uomo je ostao pokazatelj spoja kulture življenja i kulture odijevanja.
Na 60 tisuća kvadratnih metara smjestilo se 1230 izlagača, od kojih je 568 iz stranih zemalja, a ostali su izlagači dio moćne talijanske muške modne industrije koja uspješno drži svoj modni i komercijalni utjecaj.
Ovdje se okupi i do 30 tisuća posjetitelja, ali ono što je najvažnije tu je i preko 25 tisuća kupaca.
Sve je podređeno današnjem brzom načinu komunikacije, tako su i prostori prezentacije na sajmu sve više oblikovani da stvore otvorenost, ali i ugodu. Osim tog fokusa, na brojnim prezentacijama kolekcija ugodu će domaćini potkrijepiti i drugim užicima, pa će vas poslužiti finim sendvičima s talijanskim pršutom i vinom ili pak šampanjcem.
Upravo je ovaj sajam stvoren na strasti u prikazivanju, ali i konzumiranju muške mode koja otkriva kreativnost, poneki puta strogost klasike, naglašene sportske linije ili pak novi pristup koji sve više dolazi s Dalekog istoka, gdje se budi nova generacija mladih dizajnera.

Pitti Immagine Uomo

Vrijednosti koje ostaju u trendu
U velikoj ponudi koju su pokazale tisuće izlagača mogu se ipak vidjeti osnovni pravci modnog kretanja. Talijani i dalje drže primat u ponudi klasičnih muških odjela koja su izrađena od visokokvalitetnih vunenih tkanina uz koje se nose pamučne košulje. U dijelu klasike za narednu sezonu svakako će biti zastupljeni i kockasti, karirani dezeni i to u bojama kave, sve do zelenkastih tonova ili boje cigle. Tom stilu pridružili su se i poznati veliki proizvođači kao što je Yoop koji je pokazao svoju dobru klasičnu kolekciju.

Pitti Immagine Uomo

Veliki je povratak i prsluka na modnu scenu kao i već odavno provjerena kombinacija dolčevite i sakoa.

Pitti Immagine Uomo

Ne smije se zaboraviti ni poznata talijanska pletenina. Tako su razne veste, dolčevite, majice, puloveri na ponudi od vune, kašmira i alpake. Nisu izrađeni u klasičnim bojama, već su u intenzivnim bojama od zelene, sve do plave i narančaste ili tamnocrvene.

Pitti Immagine Uomo

Trend zdravog duha i tijela
Sve veći je naglasak i na sportskoj odjeći, no ona je doživjela svoj novi izgled. Postala je drugačija, a tome su doprinijeli novi materijali. To su umjetna vlakna nove generacije koji osim svojstva da dišu, drže tjelesnu temperaturu, griju ili hlade, imaju i drugačija svojstva, da se priljube uz tijelo ili pak da odstoje.
I prezentacija takve odjeće je drugačija, ona je povezana s glamurom jer se današnji moderan muškarac bavi sportom i održavanjem svoje tjelesne forme, a to je svakako dio kulture i načina života. On želi da takva odjeća ima moderan izgled i da ju ne mora koristiti samo za sport.

Sport i glamur hip hop i dobar dizajn
Pitti Immagine UomoPreokret u poimanju sportske odjeće prikazan je u glamuroznom prostoru Palazzo Pucci gdje je promovirana kolekcija finskog dizajnera Rolfa Ekroth, za kuću sportske odjeće Terinit, osnovane davne 1949. godine. Poznata je po proizvodnji odjeće za hokej na ledu i skijaške skokove. Ekroth je promijenio pristup sportskoj odjeći i u formi i materijalu. Inspirirali su ga njegovi hip-hop idoli. Oni su ne za sport, već su u svojem video spotu bili opremljeni sportskim jaknama Helly Hansen koje je i sam nosio kao dječak dok je provodio ljetovanje s roditeljima na brodu.
U glamuroznom prostoru Palazzo, uz hip hop glazbu, manekeni su u odjeći Terinit igrali stolni hokej, dok je masa uzvanika uživala u vinu i šampanjcu. Tako je mladi dizajner objedinio sport, glamur, hip hop i dobar dizajn koji će na tržištu sigurno imati uspjeh.

Pitti Immagine Uomo

Grupi dobro odjevenih muškaraca pridružili su se i oni koji nisu direktni proizvođači tekstila. To je Lamborghini koji uz svoje luksuzne automobile lansira i luksuznu odjeću i modne dodatke. Izvrsna kolekcija gdje je zastupljen visokokvalitetan proizvod muške odjeće za pohvalu je i dizajnom i kvalitetom izrade. U ovom slučaju za cijenu proizvoda se ne pita.

Uvijek se traži novo
Na svakom sajmu traži se nešto novo i drugačije. Ove sezone to su svakako proizvođači iz Koreje. Pitti Immagine UomoUnijeli su duh novog dizajna sa zavidnim nivoom tehnološke izrade. Otkrili smo dva izvrsna i svježa branda The Art of Scribble koji se svojim duhovitim T shirt majicama probija na europsko tržište. Odlična simpatična koreanska dizajnerica Lee koja poznaje Hrvatsku sa svojom izuzetno dizajnerski osmišljenom muškom linijom kaputa, jakni, hlača koji imaju malu notu oversize, ali s izvrsnom mjerom kao i osjećajem za odabir tkanine koja je jednobojna, ali i kombinirana s karo uzorkom. Tako djeluje svježe i moderno.
Općenito dizajneri s Dalekog istoka ponudili su novosti što se tiče pristupa muškom odijevanju. Od klasičnog sakoa napravili su odjevni predmet novog izgleda i može ga nositi dvadesetogodišnjak ili netko od četrdesete ako ima duha. Njihovo poimanje je udobnost zanimljiv kroj, dodaci krzno, tisak ili kombinacija više vrsta tekstila.

Pitti Immagine Uomo

Pronaći će se i modne kuće koje zastupaju određeni stil odijevanja i koje djeluju više teatralno no odjevno. Toj grupi pridodaju se oni koji se odijevaju u stilu Dandy Congo.

Pitti Immagine Uomo

Susret s poznatima
Pitti i ne bi bio Pitti da svake godine na ovom modnom događaju ne budu prisutne i poznate osobe. Susreli smo mnoga poznata lica iz modnog svijeta, pa tako i našu Zvončicu Vučković, svjetski poznati model koja je ovom prilikom nosila muška odijela Ivice Klarića.  Tu je bio i poznati bloger Josip Grabovac koji je 2015. godine postao jedno od zaštitnih lica Pitti Uomo te talijanski model Marco Consoli koji baš ovi ovih dana krasi naslovnice i tv ekrane talijanskih medija.

Pitti Immagine Uomo

U vrijeme održavanja sajma cijela Firenza živi modno, pa se tako održavaju i promocije s koktelima u poznatim buticima. Upravo ‘flow store’ u Via Vecchietti je otvorio svoja vrata novouređenim prostorom u kojem ima široku ponudu kako muške tako i ženske odjeće.

Pitti Immagine Uomo

Važno je sudjelovati
Na tako poznatom sajmu nije samo važno biti izlagač, važno je sudjelovati i pokazati dio svojeg imidža. To je razlog da se okupljaju oni koji su došli s razlogom da ih se vidi i slika. S puno strpljenja satima će stajati i svakome stati pred kameru da bi pokazali s koliko pažnje i ljubavi su pripremali svoj outfit.

Pitti Immagine Uomo

Tako postoje grupe muškaraca koji su odjeveni u stilu Dapper ili pak oni za koje znamo reći dečki kakve volimo, bradati retro dandy. Ili pak Dandy Congo ili gospoda u godinama koji imaju svoj specifičan pristup muškom odijevanju.
Svi su oni prisutni ovdje gdje se moda konzumira i plasira u cijeli svijet. Ovo mjesto je različitosti i pokazatelj koliko moda ima širok spektar djelovanja i značajan utjecaj na svakog pojedinca.

A kako je bilo na ovogodišnjem Pitti Immagine Uomo pogledajte u fotogaleriji

Piše: Branka Vučetić Atletić
Foto: Branka Vučetić Atletić
Fotogalerija:
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”776″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”91″ thumbnail_height=”68″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”5″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]