Vegansko kolinje: kobasice bez krvi i za prste polizati
By redakcija On 15 stu., 2019 At 10:30 AM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci, Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Zagreb…

16. studenog u 11.00 sati – Cvjetni trg: kobasice bez krvi – izrada veganskih kobasica; degustacija pogačica s čvarcima, masti…

kobasiceDok u Hrvatskoj počinje sezona kolinja, udruga Prijatelji životinja nudi etičnu alternativu tradicionalno krvavim proizvodima – kobasice, pogačice s čvarcima, salenjake i svinjsku mast, i to bez ijedne zaklane životinje! Sve to moći će se degustirati na štandu Udruge na zagrebačkome Cvjetnom trgu u subotu 16. 11. 2019. u 11 sati, gdje će posjetitelji moći vidjeti i cijeli proces izrade veganskih kobasica – od pripreme smjese i punjenja u stroju za kobasice do kuhanja i pečenja, a svinje kojima time spašavamo živote moći će gledati žive, na lijepim fotografijama.
– Vegansko kolinje ne radi se na blatnim seoskim dvorištima, ne čuju se užasnuti krici svinja iz čijih prerezanih vratova šiklja krv, ne osjeća se smrad njihove agonije i smrti. Ne trebamo se bojati svinjske kuge, salmonele, trihineloze, kao ni kolesterola, zagađenja okoliša i gladi u svijetu. Ostaju nam samo zdrave kobasice i druga jela na koja smo naviknuti, napravljeni u veselju i mirne savjesti prema životinjama, okolišu i drugim ljudima – kažu Prijatelji životinja.
kobasiceDodaju da, osim što nitko nije izgubio život, vegansko kolinje sigurno je za zdravlje i sva hrana može se napraviti jednostavno i bez opravdano strogih zdravstvenih mjera kakve su trenutačno propisane za svinjokolje po dvorištima.
– Živimo u 21. stoljeću i možemo uživati u kobasicama bez stradavanja životinja. Veganske kobasice svih vrsta, manje ili više ljute, pečene, dimljene, kuhane, za sendvič ili za hot dog, možemo kupiti u gotovo svakoj većoj trgovini, a možemo ih napraviti i sami prema brojnim dostupnim receptima, koje ćemo dijeliti i u subotu – navode Prijatelji životinja obećavajući da nijedan obožavatelj mesa neće biti razočaran i da upravo ovakve veganske zamjene za mesne proizvode pokazuju da se ne moramo odreći okusa na koje smo od djetinjstva naviknuti, a da se istodobno možemo odreći krvoprolića.
Najbolji primjer za to su kobasice koje će se izrađivati i degustirati na štandu Prijatelja životinja, a koje je osmislila volonterka Anita Petrović nakon posjeta utočištu za životinje u kojemu je upoznala svinju Stellu. Dirnuta susretom sa sretnom svinjom, osmislila je jednostavan recept pomoću kojega svatko može napraviti kod kuće kobasice od pšenice, soje, zobi, masnoće i začina, a da pritom divne osobe poput Stelle ne stradaju. Uz pripremu kobasica, Anita će na štandu dijeliti i recept za Stelline kobasice.
kobasice– Klanje je najbrutalniji čin u odnosu čovjeka prema životinjama koje se ne mogu obraniti niti pobjeći, a bez klanja se itekako treba i može biti! Veganskim zamjenama za mesne proizvode koji se uobičajeno izrađuju nakon kolinja spašavamo i hrvatske običaje, i tradiciju, i svoju savjest, s obzirom na to da je samo prošle godine u Hrvatskoj zaklano više do milijun i pol svinja – zaključuju Prijatelji životinja.
Istraživanja su pokazala da su svinje po svojoj visokoj inteligenciji, izrazitoj društvenosti te sposobnosti za empatiju i privrženost superiorne psima. Imaju dugotrajno pamćenje, mogu igrati i videoigrice, vežu se jedna za drugu, pokazuju zaštitničke osobine, međusobno komuniciraju i prenose svoj socijalni status, sanjaju, prepoznaju vlastita imena i vode društvene živote takve složenosti kakva je ranije primijećena samo u primata. U uzgoju, pri velikoj prenapučenosti naročito je izražena socijalna dominacija. Stoga često na liniju klanja dolaze redoslijedom onako kako su zajednički živjele u skupini tijekom uzgoja, premda su pri istovaru u klaonici bile raštrkane. No, u smrt odlaze zajedno i jednako bolno.
Novinar i pisac Eric Marcus opisuje svinje kao nestašne, razigrane, senzibilne, nježne i mazne životinje:
– Kad se sjetim ispitivačkih pogleda svinja ili njihova zadovoljnog roktanja dok sam ih češao po trbuhu, moram vjerovati da su te životinje jednako svjesne svojih tijela kao i ja. Moram vjerovati da osjećaju oštricu noža jednako kao i mi.

Foto: Press

comment closed