fbpx

Ne propustite: Predstava Psi, pare, pištolji

Predstava Psi, pare, pištolji je nastala spajanjem komičnih Čehovljevih jednočinki Medvjed i Prosidba

Predstava Psi, pare pištolji Gradskog kazališta mladih iz Splita gostuje na 67. Splitskom ljetu izvedbom u Meštrovićevom Kaštilcu u utorak 27. srpnja s početkom u 21.00 sat. Predstava je to nastala spajanjem komičnih Čehovljevih jednočinki Medvjed i Prosidba koje je adaptirao i režirao Ivan Plazibat.

pare

U predstavi Psi, pare, pištolji igraju Lidija Florijan, Siniša Novković, Donat Zeko, Ana Gruica Uglešić, Bojan Brajčić i Vinko Mihanović.

pare

Čehov je pisac suvremenoj publici poznatiji po svojim ozbiljnim dramama, ali ove dvije kratke vodviljske farse ostaju dragocjen poligon za glumačku i redateljsku igru. Rat spolova kod Čehova postaje priča o neuništivosti ljudske gluposti. U dvije jednočinke dva su različita svijeta, imaginarni Istok i imaginarni Zapad. Jedan se proteže od Klisa do Vladivostoka, a drugi od Dakote do Chihuahue.

Na pozornici se vidi mnogo toga što se od Čehova ne očekuje: mesarske pregače i kaubojske čizme, svinjske polovice i striptiz, najgore vjenčanje na kojem ste ikada bili i konačno pse, pare i pištolje. Jer, kažu autori: Novo normalno traži novo duhovito.

Predstavu je publika oduševljeno prihvatila, a kritika je zapisala: “Zdrav, oslobađajući smijeh u gledalištu, vrsna igra u kojoj glumci očito uživaju na pozornici, veselje koje traje i kada se iz Teatrina izađe na puste Prokurative u vlažnu ožujsku večer – rezultat je predstave Psi, pare pištolji”.

Osim Ivana Plazibata koji potpisuje režiju adaptaciju teksta i izbor glazbe autorski tim čine i: scenografkinja Tina Vukasović, kostimografkinja Ana Marin, skladatelji Saša Antić i Vladimir Garić, oblikovatelj svjetla Siniša Čović te oblikovatelj tona Tomislav Topić. Vokali u pjesmama su: Saša Antić, Mladen Badovinac, Vladimir Garić i Lea Dekleva.

Foto: Press