fbpx

Prirodne sile: Vatra i led od utorka na malim ekranima

Dokumentarna serija Prirodne sile: Vatra i led

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od utorka, 5. listopada 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21.05 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Prirodne sile: Vatra i led.

Prirodne sile

Turbulentne vremenske prilike stalan su podsjetnik na sile prirode. Katkad osjetimo njihovu snagu kroz prirodne katastrofe, no silina prirode svaki dan stavlja svijet na kušnju.

Zemlja se neprestano mijenja. Katkad ne možemo a da ne zamijetimo taj proces, primjerice kada vulkan izbaci lavu u golemoj erupciji.

No i hladnoća otežava život, a to je najvidljivije na polovima gdje mogu preživjeti samo stvorenja koja su im savršeno prilagođena. Na godinu na Zemlju padne dovoljno kiše da napuni Empire State Building pola milijuna puta! 90 posto prirodnih katastrofa izazivaju poplave.

No tu je i vrućina. Pustinje prekrivaju 5 posto Zemljine površine i ondje temperature dosežu i više od 50 stupnjeva celzija.

Prirodne sile oduvijek su oblikovale planet i svojom silinom izazivaju strašna razaranja, no istodobno stvaraju nove prilike za život.

Foto: Press