fbpx

Održana promocija monografije ‘Hod po rubu, s Ivicom’

Zagreb…

Posebnost Ivičinog umjetničkog puta, vodila je ka drugačijoj monografiji, ali ja nisam znala kakva točno ona treba biti – prepustila sam se da me vodi njegova priča, ne znajući gdje će me dovesti, rekla je Gordana Gadžić na promiciji monografije ‘Hod po rubu, s Ivicom’

Hod po rubu, s Ivicom– Dupkom ispunjena promocija monografije ‘Hod po rubu, s Ivicom‘ bila je autorici i urednici monografije Gordani Gadžić najveća nagrada za sedmogodišnji trud i rad na monografiji. Kako su danas istakli neki od govornika – za takav pothvat potrebna je zaista velika ljubav, a svoju ljubav prema Ivici pokazali su i mnogobrojni poštovatelji te kolege koji su danas stigli na promociju – poručuju organizatori.
U Gliptoteci HAZU, održana je promocija monografije ‘Hod po rubu, s Ivicom‘ – Gordane Gadžić, čiji su suizdavači Teatar Rugantino i Školska knjiga d.d. Dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković započeo je promociju kako je sam istaknuo – posvećenu Ivici Vidoviću, jednom od naših najvećih i sasvim sigurno najosobenijih i najposebnijih dramskih umjetnika. Ivanković je izjavio o monografiji:
– Moram istaknuti da je Gordana bila dovoljno talentirana, koncentrirana i fokusirana kao urednica, priređivačica, ali kao i autorica velikog dijela tekstova u ovoj knjizi. Bila je dovoljno tvrdoglava, uporna, dovoljno ponesena i zaljubljena da uspije napraviti jednu knjigu koja, po mojem mišljenju, spada u jednu od najboljih monografija koje su ikada posvećene nekom od naših dramskih umjetnika.
O svom sedmogodišnjem radu na knjizi, između ostalog, Gordana Gadžić je istaknula:
Hod po rubu, s Ivicom– Osjećala sam da je Ivičina ostavština važna i da ju treba sačuvati od propadanja te da je to prije svega važno za našu obitelj, a onda (možda) i za društvo i kulturnu scenu u Hrvatskoj. Jako sam brzo shvatila da za Ivicu ne želim klasičnu monografiju – posebnost Ivičinog umjetničkog puta, vodila je ka drugačijoj monografiji, ali ja nisam znala kakva točno ona treba biti – prepustila sam se da me vodi njegova priča, ne znajući gdje će me dovesti.
Hod po rubu, s IvicomUlomke iz monografije pročitali su Franjo Kuhar i Dubravka Miletić te na samom kraju – Filip Vidović, sin Ivice Vidovića i Gordane Gadžić, čiji je streloviti glumački uspon već započeo. Posjetitelji su s velikim interesom razgledali i izložbu s četrdesetak kazališnih fotografija s Ivicom Vidovićem. Na promociji je bilo mnoštvo poštovatelja Ivice Vidovića, ljudi vezanih uz scenu, teatrologa, kritičara, spisatelja, novinara, glumaca, redatelja…
U retrospektivi filmova ‘Nezaboravne uloge Ivice Vidovida’ koja traje u kinu Tuškanac, danas se još može pogledati u 19.00 sati ‘Kužiš stari moj’ Vanče Kljakovića te u 21.00 sat ‘Čovjek koji je volio sprovode’ Zorana Tadića – film tijekom čijeg snimanja se rodila ljubav između glavnih protagonista Ivice Vidovića i Gordane Gadžić.

Foto: Press – Teatar Rugantino