fbpx

Prosvjed protiv ukidanja Hrvatske uživo: Obranimo pravo društva da zna

Zagreb…

Priopćenje HND-a o prosvjedu protiv ukidanja emisije HRT-a Hrvatska uživo prenosimo u cijelosti;

Javna televizija za sve

Prosvjed– HRT srami se! – poručilo je 200-tinjak novinara, građana i gledatelja koji su se okupili na prosvjedu ‘Javna televizija za sve!’ na Markovu trgu u Zagrebu, zahtijevajući vraćanje emisije Hrvatska uživo na program Hrvatske radiotelevizije.
– Hrvatska uživo bila je utočište mnogih tema koje su bile prognane iz programa ostalih televizija – rekao je Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Dodao je da Hrvatska uživo nije jedina emisija koja je ‘nastradala’ u novoj programskoj shemi HRT-a.
– Imate primjer emisije Labirint, koja je u novoj shemi skraćena na 25 minuta. Međutim, ovdje se ne radi o novinarima, nego o ugroženim skupinama u društvu koje su imale svoj prostor u emisiji kao što je Hrvatska uživo – zato smo danas pozvali njih da ovdje govore o svojim problemima – rekao je Leković.
Maja Sever– Hrvatska uživo je jedna od rijetkih emisija koja se bavi problemima malog čovjeka, koja prikazuje stvarnu sliku života prosječnog hrvatskog građanina. Smatramo da se ukidanjem jedne takve mesije uskraćuje pravo javnosti pogled na stvarno stanje i život u Hrvatskoj – poručila je Martina Pongrac iz Inicijative ‘Pomozimo djeci s invaliditetom’ dodajući da HRT prema ugovoru s Vladom RH ima obvezu u sklopu svog programa osigurati emisije koje će se baviti temama osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama; emisije bi morale ići najmanje jednom tjedno i to u najatraktivnijim terminima.
Kiši unatoč, na Markovom trgu okupilo se 200-tinjak građana, novinara, aktivista i razočaranih gledatelja, od kojih su neki došli s djecom s poteškoćama u razvoju, dajući podršku, kako su rekli, “najdražoj emisiji i najboljim novinarima”. “Obranimo pravo društva da zna”, “Bože čuvaj Hrvatsku uživo”, “Tko HuŽ gasi, građane ne kuži”, “HuŽ je spas za građanski glas”, neke su poruka na transparentima.
– Danas smo ovdje da bismo pružili bezuvjetnu podršku ekipi Hrvatske uživo, baš kao što su oni nas podržavali sve ove godine u borbi s mnogobrojnim problemima s kojima se susreću djeca s poteškoćama, osobe s invaliditetom i njihove obitelji – poručili su predstavnici udruga.
Sanja Mikleusevic– Neargumentirano ukidanje emisije HRT-a Hrvatska uživo posljednji je u nizu napada na Ustavom zajamčena prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu – rekla je Marijana Tomić iz SSSH.
Prosvjednici su poručili da žele profesionalizaciju standarda na javnoj radioteleviziji, a uoči početka jesenskog zasjedanja Sabora upozorili su zastupnike na neodrživo stanje na HRT-u. Zastupnicima su pred Saborom podijelili letke kojima upozoravaju na alarmantnu situaciju na Hrvatskoj radioteleviziji. Ukidanje Hrvatske uživo samo jedna u nizu posljedica takve situacije.
Prosvjed je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo uz podršku GONG-a, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, inicijative “Pomozimo djeci s invaliditetom” i drugih udruga i aktivista. Inicijativu HND-a podržalo je više međunarodnih organizacija na čelu s Europskom federacijom novinara i SEEMO-om – piše u priopćenju HND (Ema Tarabochia).

HRT: Uređivačka autonomnost temelj je svakoga slobodnog medija
ProsvjedOčitujući se na zahtjeve prosvjeda, Hrvatska radiotelevizija odbacila je pritiske na svoju programsku i uređivačku politiku “neovisno o tomu odakle takvi pritisci dolaze”, te poručila da je slobodno izražavanje mišljenja i stavova pravo svakoga građanina, ali i da je programska i uređivačka autonomnost temelj svakoga slobodnog medija.
– Odluku o prestanku emitiranja emisije ‘Hrvatska uživo’ programsko vodstvo donijelo je smatrajući da u udarnim terminima prevladavaju politički sadržaji te temeljem podataka o padu gledanosti te emisije u razdoblju od 2007. do 2017. Naime, za razliku od gledanosti nekih drugih emisija u poslijepodnevnome terminu, gledanost emisije ‘Hrvatska uživo’ u tom je razdoblju bila u stalnom padu, što potvrđuje da su gledatelji zasićeni takvim sadržajima u tomu dijelu dana”, stoji u priopćenju HRT-a.
U terminu emisije Hrvatska uživo gledateljima će HRT od ponedjeljka, 18. rujna, ponuditi novu mozaičku emisiju koja će donositi teme o popularnoj kulturi, glazbi, arhitekturi, dizajnu, gastronomiji i životnom stilu – piše u priopćenju HRT-a.

Foto: Press HND