fbpx

Rajna Raguž: Pogled iza kamere!

Ekskluzivno…

Rajna RagužRajna Raguž je bivša Miss Hrvatske, a u ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr otkrila je kako je biti iza kamere. Svoje manekensko iskustvo iskoristila ja za svoju veliku ljubav, fotografiju.

Scena: Kako to da ste se počeli baviti fotografijom? Što vas je navelo?
Iako sam magistrirala međunarodne odnose i diplomaciju oduvijek sam bila zaljubljenik u vizualne komunikacije, a fotografija je za to idealan alat. Kada mi nedostaje riječi prilažem fotografiju kojom se mogu u potpunosti izraziti. Moja baka je bila fotografkinja, stoga možda negdje krijem tu crtu od nje – tko zna. Fotografijom sam se počela intenzivnije baviti nakon završenih fotografskih tečajeva i viška slobodnog vremena.Tada sam uvidjela da s kamerom u rukama mogu stvoriti točno ono što sam vizualizirala u glavi i taj mi se osjećaj svidio, navukla sam se i nema natrag. Bilo bi idealno kada bih mogla raditi ono što volim i živjeti od toga, no u tom području imam još puno toga za naučiti, a i fotografija je skup hobi. Znati izabrati pravu fotografiju za određenu priču ili proizvod nije lak posao, odgovornost je velika, stoga mislim da mi znanje o fotografiji može biti samo prednost u poslu kojim se bavim.

Rajna RagužScena: Imate li uzor?
Nemam uzore, postoje određene fotografije koje me oduševljavaju no toliko je odličnih fotografa da nema smisla da ih sve nabrajam. Fotografija je osoban izričaj stoga svaki fotograf ima nešto što mi se sviđa, neko područje koje mu leži. A nekad se jednostavno nađete u pravo vrijeme na pravom mjestu s kamerom u ruci i nastane fotografija koja obara s nogu. Općenito volim fotografije koje prenose neku poruku, iščitavaju emociju, reakciju, obilježavaju neko razdoblje. U tom smislu sviđa mi se rad Oliviera Toscanija koji provocira svojim revolucionarnim kampanjama uvijek izaziva snažnu reakciju publike, iz njegovih fotografija možete iščitati cijelu priču. Zatim Steve McCurry odličan u svakom pogledu. Odlične su mi crno-bijele fotografije primjerice Slavke Pavić i fotografskih imena tog razdoblja u nas. Zatim spomenula bih i Annie Leibovitz, fotografkinju koja je po meni napravila naljepše fotografije Angeline Jolie. Među svojim kolegama fotografima također imam uzore.

Scena: Što najviše volite fotografirati?
Volim fotkati apsolutno sve što skreće pažnju na sebe: neki detalj koji mi zaokupira pažnju, zanimljive ljude, arhitekturu, modne detalje, odjeću, pokrete tijela… Volim improvizaciju i tada nastaju najbolje fotografije. Obzirom da volim uhvatiti emociju u pravom trenutku, volim fotografirati svadbe. Velika je odgovornost kada ti netko povjeri takav zadatak, a i zadovoljstvo je tim veće kada su mladenci presretni odrađenim poslom.
Najljepše emocije ipak se otkriju kada fotografiram mame i bebe, to su posebni trenuci koje bi bilo šteta zauvijek ne zabilježiti, posebna je to nježnost i toplina koja izvire iz fotografija, baš svaki put kada ih gledam. Ne privlači me fotografiranje prirode, za mene sve što fotografiram mora imati neku priču, emociju, provokaciju, pokret nešto dinamično.

Scena: Imate li svoju muzu?
Postoji par osoba koje uživam fotografirati. Neke zbog toga jer su iskreni u pokretima i ekspresiji, neke jer imaju prelijepe crte lica, a neke jednostavno zato jer se kužimo i fotografije na kraju budu točno onakve kako sam ih zamislila. Svaka osoba ima ono nešto što težim uhvatiti pri fotografiranju, no kod nekih ljudi je to lako, a kod nekih zahtijeva puno strpljenja, mudrosti i živaca, što onda ujedno s druge strane postaje i izazov.

Scena: Kakav je osjećaj biti s druge stane?
Biti s druge strane kamere dobar je osjećaj, više me ispunjava i mogu biti bez frizure i šminke. Moram priznati da mi je manekensko iskustvo samo pomoglo u ovom poslu, ne samo da sam fotograf već pomažem modelima ispred kamere oko izraza lica, pozicije tijela, primjećujem detalje kojima vjerujem ne bih pridavala toliko važnosti da se sama nisam bavila tim poslom. Ponekad izludim ljude no na kraju se tome smijemo kada rezultat bude zadovoljavajući s obje strane.

Scena: Koji su vam planovi?
Postoje neki planovi i vezani su za fotogafiju, no neću puno o tome da se ne izjalove. Želja mi je jednoga dana imati izložbu. Postoje osobe koje bi voljela da stanu pred moj objektiv no sve u svoje vrijeme. Uskoro ću imati i web stranicu gdje će svi zainteresirani moći doći pogledati fotografije koje su nastale tijekom ovih godina, a moći će se i izvršiti narudžba angažmana mene i moje ekipe ako im se sviđa stil koji radimo. U svakom slučaju moja kamera i ja družit ćemo se i dalje.

Foto: Rajna Raguž

Fotogalerija: [nggallery id=363]