fbpx

Premijerno: Razbijeni vrč 13. ožujka u Kerempuhu

Razbijeni vrč u režiji Lee Anastazije Fleger

Premijera predstave Razbijeni vrč Heinricha von Kleista u režiji Lee Anastazije Fleger održat će se u nedjelju, 13. ožujka 2022. godine u 20.00 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Razbijeni vrč

Pretpremijere predstave Razbijeni vrč su zakazane za 11. i 12. ožujka 2022. godine.

Zabavna i slojevita komedija Razbijeni vrč smatra se jednom od najznačajnijih djela njemačke i svjetske dramaturgije, u kojemu se susreću komedija, tragedija, farsa i satira, kao i brojni književni motivi Kleistovog vremena, ali tretirani revolucionarno i progresivno.

Razbijeni vrč

Kroz minuciozno seciranje društva i državne vlasti Kleist tragički progovara o nemogućnosti prepoznavanja istine, dovodeći misao kako „ruka ruku mije“ do ekstrema. On nemoral smješta u sam epicentar sudstva i nižući urnebesne situacije pred nama polako raspetljava krakove korupcijske hobotnice koji dopiru značajno dalje nego što bi pretpostavili.

Razbijeni vrč

U središtu ove drame je sudac Adam, kroz čiji se susret s inspektorom Valterom plete mreža ove napete priče o korupciji, makijavelizmu i trajnom nestanku morala.

Kada se, uslijed političkog pragmatizma, izbriše razlika između istine i laži, kada sve postaje relativno, a trbusi sudaca samo rastu od domaćeg pršuta i vina, prestaje vjera u vlast i sustav, nestaje bilo kakav društveni okvir u koji vjerujemo. Činjenica da se tekst održao više od dvjesto godina, a i danas zvuči aktualno i kao da je pisan danas – bolno je poražavajuća.

U predstavi Razbijeni vrč igraju Marko Makovičić (Adam), Hrvoje Kečkeš (Valter), Matija Šakoronja, Anita Matić Delić, Mirela Videk Hranjec, Damir Poljičak, Filip Detelić, Mia Anočić – Valentić, Josipa Anković, Karlo Mlinar i Lana Meniga.

Dramaturgiju predstave Razbijeni vrč potpisuje Nikolina Rafaj, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin i Matej Kniewald, kostimografiju Tea Bašić, koreografiju Anja Đurinović. Autori glazbe su Ivana Starčević i Marko Levanić, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.

Foto: Press Kerempuh – Razbijeni vrč