fbpx

Crnogorsko pozorište s predstavom Šćeri moja na sceni HNK

Zagreb…

Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice s predstavom Šćeri moja gostuje u zagrebačkome HNK

Šćeri mojaVišestruko nagrađivana hit-predstava Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice Šćeri moja, mlade spisateljice Maje Todorović u režiji Ane Vukotić, gostuje u petak 16. lipnja 2017. godine na sceni zagrebačkoga HNK.
Drama je temeljena na ličnostima iz crnogorske povijesti prvih desetljeća 20. stoljeća, no povijesna građa samo je polazišna točka za bavljenje aktualnim temama, prije svega položajem žena i njihovoj težnji za slobodom i stjecanjem vlastitoga identiteta. Preko priče o kćeri crnogorskog kneza Nikole, predstava kritički i s dozom ironije progovara o patrijarhalnom društvu, postavljajući duboka ljudska pitanja o ljubavi, ustrajnosti i inteligenciji onih šutljivih sudionica povijesnih previranja koje su rijetko protagonisti službeno opisanih politika i sukoba.
Autorica Maja Todorović o predstavi je rekla:
Šćeri moja– Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, nego postavlja pitanja. Ona nije nikakav feministički pamflet, a moja želja kao pisca bila je potaknuti i žene i muškarce na razmišljanje i preispitivanje odnosa prema ženskom spolu, prije svega ženskoj djeci. To je problem i dalje vrlo prisutan u našem društvu (ne samo u Crnoj Gori nego i globalno), iako se često izbjegava o tome govoriti. Tri točke u naslovu sugeriraju obraćanje šćerima: što im to govorimo, što im možemo reći, šta bismo im trebali reći… dok ne bude kasno.
Glumački ansambl predstave predvodi Mirko Vlahović, uz Vanju Jovićević, Varju Đukić, Danila Čelebića, Mišu Obradovića, Slavka Kalezića, Slobodana Marunovića, Stevana Radusinovića, Gorana Vujovića, Zorana Vujovića i Dušana Kovačevića.
Šćeri mojaMirko Vlahović za ulogu kneza Nikole Petrovića u predstavi Šćeri moja osvojio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 11. Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu, nagradu na 13. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću te Veliku nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za 2016. godinu.
Uz redateljicu Anu Vukotić umjetničku ekipu čine kostimograf Leo Kulaš, scenograf Aleksandar Vukotić, skladatelj Aleksadandar Radunović Popaj i koreografkinja Sonja Vukićević.

Foto: Press