fbpx

U potrazi za najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj

Stručno povjerenstvo krenulo je u potragu za najljepšim školskim vrtovima u RH

– Slijedi nam aktivno razdoblje jer do prvih jesenskih dana želimo obići sve koji su nam se prijavili.

U potrazi za školskim vrtovima

Bez obzira na ishod natječaja, svi koje smo do sad obišli slažu se u jednom – da smo ih potaknuli da urede svoj okoliš i uljepšaju sebi i djeci zeleni prostor koji ih okružuje.

Cilj nam je i dalje poticati boravak djece na otvorenom, uz usvajanje korisnih i praktičnih znanja povezanih s radom na zemlji i brizi o okolišu. Uvjereni smo da time bolje uče razumjeti prirodu i njezine procese, ali i stječu korisne radne navike – ističe voditeljica projekta Najljepši školski vrtovi Đurđica Čočić.

Na ovogodišnji natječaj Hrvatske radiotelevizije Najljepši školski vrtovi javilo se stotinjak vrtića, osnovnih i srednjih škola, đačkih domova, centara za odgoj i obrazovanje iz gotovo svih hrvatskih županija.

Ekološki i obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi od prošle je godine proširen na sve platforme Hrvatske radiotelevizije – na Hrvatski radio (HRT – HR), Hrvatsku televiziju (HRT – HTV) i mrežne i društvene stranice, stranice, a njegovo je zaštitno lice poznata HRT-ova novinarka i voditeljica Karmela Vukov Colić.
Karmela Vukov ColićUsporedno s obilascima održavat će se i brojni korisni stručni skupovi u okviru kojih će stručni suradnici projekta – biolozi, agronomi, krajobrazni arhitekti, inženjeri šumarstva, pedagozi i psiholozi – održavati prezentacije o pojedinim temama te davati savjete koji se mogu primijeniti u projektu održavanja i uređenja vrtova.

U projekt je od samoga početka uključeno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pokrovitelji su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša te brojni donatori zahvaljujući kojima je školama moguće donirati sadnice, biljke, cvijeće, povrće, oruđe za rad u vrtu, a od novčanih donacija pobjedničke škole, vrtići i đački domovi mogu obnoviti i proširiti svoje zelene površine, popraviti ograde na vrtovima, opločnike te ljepše urediti prostor vrta, voćnjaka i povrtnjaka.

– Pozivamo sve donatore da podupru ovaj jedinstveni ekološko – obrazovni projekt i omoguće našoj djeci da uživaju u jedinstvenom procesu učenja u prirodi i s prirodom – ističe Đurđica Čočić.

Glavna nagrada, za Najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj je Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije. No tu je i nagrada za najljepši vrtić u RH, najljepšu područnu školu te nagrade po kategorijama: za najljepšu učionicu na otvorenom (dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja), nagrada za tradicijski uzgoj (Ministarstvo poljoprivrede), Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te niz priznanja – za najboljeg početnika, najangažiranijeg djelatnika, kontinuitet ljepote okoliša, nove ideje…

– Veselilo bi me kad bi se svaki vrtić i svaka škola u Republici Hrvatskoj uključili u ovaj projekt. Bila bi to najrascvjetanija, najmirisnija i najrazigranija slika Hrvatske koju možete zamisliti – kaže Karmela Vukov Colić.

Dodjela nagrada bit će krajem studenog na Hrvatskoj radioteleviziji, na svečanosti koja će biti i emitirana u programu Hrvatske televizije i radija. Tijekom cijele sezone sve aktivnosti vezane uz projekt gledatelji i slušatelji će moći pratiti u mozaičnim i informativnim emisijama Hrvatske televizije te emisiji Prvoga programa Hrvatskoga radija Slušaj kako Zemlja diše.

Foto: Press HRT U potrazi za najljepšim školskim vrtovima