fbpx

Video – Ansambl LADO: Veliko je sad veselje

Ansambl LADO najavljuje svoj prvi uskrsni album

Prvi uskrsni vokalno-instrumentalni album Ansambla LADO pod nazivom Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Radi se o 34. albumu Ansambla na kojem je ansambl surađivao s dirigentima Draženom Kurilovčanom i Joškom Ćaletom.

LADO

Desetljećima LADO sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu, taj iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja.

Lado

– Prvotno su prikupljane i obrađivane pjesme božićnoga razdoblja, a vremenom se repertoar proširivao, kako u smislu pojedinih razdoblja u crkvenoj godini, tako i u pogledu njihove regionalne rasprostranjenosti. Možemo reći da ovim uskrsnim programom zatvaramo krug predstavljanja sakralnog repertoara – kaže Ladov umjetnički voditelj i idejni autor uskrsnog programa Krunoslav Šokac.

Prvi je singl, uskrsni napjev iz Petrinje Veseli se, o Marijo LADO objavio na blagdan Uskrsa na svom YouTube kanalu. Za najavu uskrsnog albuma odabran je upravo ovaj napjev jer je Petrinja, kao i cijela Banovina i Posavina, teško stradala u potresu krajem 2020. godine, te je želja Ansambla LADO poslati poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra.

Ovu hrvatsku uskrsnu pučku popijevku u Petrinji je zabilježio Vladimir Stahuljak, a glazbenu obradu potpisuje dr.sc. Joško Ćaleta. Za izradu videa zaslužan je Alen Vuković, a ton su snimili i oblikovali Matija Auker, Robert Tanasković i Margareta Miholić. U izradi ovog videa korištene su i fotografije i stare razglednice iz Fototeke Hrvatske kulturne baštine Ministarstva kulture i medija RH i arhivska foto građa Etnografskog muzeja Zagreb.

– Posebno se zahvaljujemo Sanji Grković, voditeljici Fototeke te Matiji Dronjiću, višem kustosu Etnografskog muzeja Zagreb na pomoći pri odabiru arhivske građe – rekao je Šokac.

Uz CD izdanje, uskrsni program Ansambla LADO moći će se slušati putem neke od brojnih digitalnih platformi, poput Deezera, Spotifyja, iTunesa, Google Playa i drugih.

Foto: Press
Video: