fbpx

Video: Mali morski puž oživio!

Mali morski puž oživio

Split je dobio mural najvećeg malog morskog puža na svijetu. I pužić je oživio! Ovo sićušno biće veličine tek 12 mm, od izuzetne je važnosti za ravnotežu morskih ekosustava. Pod stalnom je prijetnjom od betonizacije i nasipavanja plaža.

puž

Umjesto da beton dolazi njemu, uz pomoć WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode on sada krasi 300 kvadrata pročelja zgrade. Svaka vrsta ima svoje mjesto u ekosustavu – na nama je da ih sačuvamo. Na koncu, o njima ovisi i naš opstanak na Zemlji.

Kako izgleda mali morski puž kad oživi pogledajte ovdje! Aktiviranje je jednostavno, pomoću pametnog telefona ili tableta. Uz pomoć besplatne aplikacije Artivive skenira se mural u parku na Blatinama ispred Šimićeve 70 i na zaslonu uređaja oživjet će ovo misteriozno biće.

Mural najvećeg malog morskog puža nastao je na temelju fotografije morskog znalca Pere Ugarkovića, oslikali su ga splitski akademski slikari i street artisti Luka Duplančić i Ivan Svaguša, a virtualni život udahnuli su mu animatori Mate Žaja i Duje Stojak.

Produkciju murala provela je WWF Adria, sufinanciran je sredstvima Europske unije, te u suradnji s Gradskim kotarom Blatine, Turističkom zajednicom grada Splita te Splitsko-dalmatinskom županijom – Upravnim odjelom za turizam i pomorstvo. Mural je nastao u sklopu paneuropskog projekta Fish Forward u svrhu podizanja svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima konzumacije proizvoda iz ribarstva, te WWF-ova projekta transformacije priobalnog ribolova u Sredozemlju.

Foto: Press