fbpx

Viktorijanska kuća umjetnosti i obrta

Zagreb…

Dokumentarna serija Viktorijanska kuća umjetnosti i obrta od idućeg ponedjeljka na HRT-u

Viktorijanska kućaHrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka 7. rujna 2020. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 14.55 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Viktorijanska kuća umjetnosti i obrta.
U ovoj seriji o živoj povijesti viktorijansku zajednicu za umjetnost i obrt u velškim brdima s kraja 19. stoljeća oživljava skupina majstora iz 21. stoljeća koja će iskusiti dobre i loše strane zajedničkog života i rada.
Tijekom jednomjesečnog boravka trebali bi obnoviti četiri ključne prostorije u kući.
U prvoj epizodi Aniti Rani pridružuju se svjetski poznati lončar Keith Brymer Jones te stručnjak za Umjetnost i obrt i trgovac Patch Rogers. Šestoro majstora čeka izazov da ponovno vrate život u viktorijanski salon.
S pomoću originalnih viktorijanskih alata i tehnika izradit će stolac Sussex, zdjelicu C. R. Ashbeeja i tapete nadahnute Williamom Morrisom. Sve od nule i sve u tjedan dana.
Cijelo to vrijeme jest će, raditi i živjeti u skladu s načelima koja su postavili ljudi poput Johna Ruskina i Williama Morrisa. Hoće li im zajednički život iz 1890-ih pomoći da bolje shvate dubinu i razmjere pokreta Umjetnost i obrt kao snage za umjetničku i društvenu promjenu?
Hoće li ovakav život od njih stvoriti bolje majstore i kreativno ih povezati s onime što vole?

Foto: Press