fbpx

Ne propustite: LYSISTRATA 21 Vodimo ljubav, a ne rat

LYSISTRATA 21 Vodimo ljubav, a ne rat

INK nas vodi na Kaštel, u četvrtak 2., petak 3. te u subotu 4. rujna 2021. godine s početkom u 20.00 sati, kad su na rasporedu reprize predstave LYSISTRATA 21 Vodimo ljubav, a ne rat.

LYSISTRATA 21

Otkad sam otkrio djelo genijalnog Aristofana koji, za mene, ostaje izumitelj komedije, obožavam Lisistratu, sviđa mi se oduvijek. Još je uvijek Aristofan neprikosnoveni majstor. I suvremen!

LYSISTRATA 21

Čini se nevjerojatnim koliko je njegov tekst aktualan i prilagodljiv gotovo 2.500 godina nakon što je napisan. Jedno od osnovnih polazišta velike komedije je upotrebljivost, a malo postoji tekstova koji su tako prilagodljivi kao Lisistrata. Pokatkad Lisistrata čak nalikuje stand up komediji s malog ekrana.

Sam nas je Aristofan podučio: napisani je tekst samo osnova u koji naknadno treba unijeti svakidašnjicu, vijest koja se netom dogodila ili ogovaranje iza ugla. Zamišljam ga u atenskim uličicama, s čašom vina u ruci, kako iščekuje idući trač. Jer, ako djelo opstaje, opstaje i banalnost svakodnevna čavrljanja, opstaje i “priča se…” i posljednji “što ima?”.

Snaga velike komedije uspijeva povezati banalnost sa svetim, sićušnu smicalicu s velikom poviješću, okrutnosti računovođa sa snagom smijeha ljudi koji ne računaju. Smijeh i humor sve probavljaju; Manfred Schweigkofler.

LYSISTRATA 21 Vodimo ljubav, a ne rat
AUTOR I REDATELJ: Manfred SCHWEIGKOFLER
prema Aristofanovoj komediji Lisitrati
IGRAJU: Mada PERŠIĆ, Lara ŽIVOLIĆ, Gala NIKOLIĆ, Andrea LONČARIĆ, Mia KRAJCAR, Mirjana ĐAN, Linda KLIMAN, Valter ROŠA, Zoran KELAVA, Luka MIHOVILOVIĆ, Filip LUGARIĆ, Lav NOVOSEL, Rade RADOLOVIĆ, Matija LJUBA, David BELAS, Aleksandar BANČIĆ, Šandor SLACKI, Mihael KORPAR, Tomi MILADINOVIĆ, Valter TURČINOVIĆ
GLAZBA U ŽIVO: Sebastian STELL, Toni SELAKOVIĆ, Filip RABAR, Andrea ROJNIĆ

Trajanje: 120 minuta

Foto: Press