fbpx

Ne propustite: Polarna svjetlost – Plamen na nebu

Dokumentarni film Polarna svjetlost – Plamen na nebu

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u utorak, 9. veljače 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21.05 sati prikazat će dokumentarni film Polarna svjetlost – Plamen na nebu.
Sablasno treperenje osvjetljava polarnu noć. Tajanstvena šarena pojava na noćnome nebu fascinira ljude od pamtivijeka. Polarna svjetlost zacijelo je najdojmljivija prirodna pojava u polarnim područjima našeg planeta.

Polarna svjetlost

Dokumentarac Polarna svjetlost – Plamen na nebu predstavlja pojavu polarne svjetlosti iz različitih kutova, snimljen je u Norveškoj, na Grenlandu, u Kanadi, na Aljaski i Novom Zelandu. Film istražuje uzroke polarne svjetlosti i objašnjava znanstvenu pozadinu.

Polarna svjetlost

Za narod Sama u sjevernoj Skandinaviji, Inuite na Grenlandu i mnoge sjevernoameričke indijanske narode, polarna svjetlost vrlo je poznata pojava. Svi ti starosjedilački narodi imaju mitove i legende koji su isprepleteni s polarnom svjetlošću. U središnjoj Europi, gdje se polarna svjetlost rijetko vidi, tajanstveni žar na obzoru često se tumačio kao vjesnik rata, kuge i gladi. No i danas pojava vatre na nebu ostavlja trajna sjećanja.
Sunce je izvor polarne svjetlosti – ono ispušta stalan tok električki nabijenih čestica. Zemljino magnetsko polje na polarnom području skreće taj solarni vjetar. Čestice ulaze u Zemljinu atmosferu, gdje ih magnetsko polje ubrzava i gdje se sudaraju s česticama kisika i dušika, pa se tako atmosfera mjestimično osvjetljava. Slično kao u neonskoj cijevi.

Polarna svjetlost svojevrstan je znak upozorenja – indikator aktivnosti Sunca. Povremeno, kad su erupcije silovite, u svemir se izbacuju velike količine solarnog materijala i miran solarni vjetar pretvara se u žestoku oluju.

Polarna svjetlost

Studija OECD-a objavljena početkom 2011. “Budući globalni udari – geomagnetske oluje” upozorava na opasnosti tih svemirskih uvjeta na suvremena industrijska društva. Prekid u Zemljinu magnetskom polju zbog erupcije Sunca može paralizirati električne mreže, izazvati kvarove satelita i prekinuti radijsku komunikaciju.

Foto: Press