fbpx

Zatvaraju se 69. Dubrovačke ljetne igre

Dubrovnik…

69. Dubrovačke ljetne igre – Uspješno izvedeno 86 programa na 30 lokacija

Dubrovačke ljetne igreDubrovačke ljetne igre i ove su godine okupile gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 30 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, pred približno 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 86 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih, filmskih, likovnih i drugih programa. Tim je povodom na zadnji dan ovogodišnjih Igara održana konferencija za medije u atriju palače Sponza, na kojoj su pohvalno o programu 69. Dubrovačkih ljetnih igara govorili ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić koji se osvrnuo na suradnju ove dvije institucije, a o programskim i poslovnim pokazateljima festivalske sezone govorile su ravnateljica Ivana Medo Bogdanović i intendantica Dora Ruždjak Podolski. Uslijedila je i dodjela nagrade Orlando Hrvatske radiotelevizije za najbolja ostvarenja u glazbenom i dramskom programu 69. Dubrovačkih ljetnih igara.
Prvi premijerni dramski naslov 69. Dubrovačkih ljetnih igara, dojmljivi „Michelangelo“ Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa po ekspresionističkoj drami Michelangelo Buonarroti Miroslava Krleže, u režiji Sebastijana Horvata, nastao u koprodukciji Igara i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, premijerno je pod pokroviteljstvom Hrvatske elektroprivrede, izveden 27. srpnja na ruševinama benediktinskog samostana na otoku Lokrumu, a pratio ga je glas predstave za „kazališne sladokusce“. Moćni će „Michelangelo“ otvoriti sezonu i u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci 22. rujna ove godine. U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, u prostorima tvrđave Minčeta premijerno je izvedeno „Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem“ u režiji Lee Anastazije Fleger, Marine Pejnović i Hrvoja Korbara te izvedbi studenata Odsjeka glume ADU Zagreb, kao kraj višemjesečnog zajedničkog izvedbeno-istraživačkog projekta koji se bavio pirnim dramama, redefiniranjem ideje ambijentalnoga kazališta, a obuhvatilo je dijelove opusa Marina Držića i Nikole Nalješkovića. Treća dramska premijera 69. Dubrovačkih ljetnih igara bila je predstava „Pod balkonima“ redatelja Darija Harjačeka i dramaturginje Vedrane Klepice, prema novelama iz zbirke Pod balkonima Ranka Marinkovića, koja je premijerno izvedena 18. kolovoza u parku kampusa Sveučilišta u Dubrovniku. Utjecaj Ranka Marinkovića na hrvatsko kazalište, preko dramskih komada te niza godina poučavanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, neizmjeran je, iako je na Igrama izveden samo Zagrljaj 1959. i Glorija 1980. Ne čudi stoga što je festivalska publika pozdravila Marinkovićev povratak na Igre nakon gotovo četrdeset godina. Festivalskoj publici je predstavljena i dubrovačka premijerna izvedba predstave „Ispravci ritma“ u skladištu Luke Dubrovnik, nastale u koprodukciji izvedbenog kolektiva BADco., Drame HNK u Zagrebu i Igara. Četrdeset godina nakon pripovijetke Pavla Pavličića „Dobri duh Zagreba“ ovaj dramski tekst Gorana Ferčeca bavi se temom opsesije ritmom gradskog života i uloge zločina u njemu. Dubrovačko uprizorenje iziskivalo je prilagodbe prostoru izvedbe, kako u smislu scenografije, tako i u smislu dubrovačkog konteksta koji se razlikuje od onog zagrebačkog. U istom su prostoru gruškog skladišta predstavljene i instalacija Marka Tadića „the shifting meaning“ te instalacija BADco.-a „Vremenske bombe“. Na zadovoljstvo publike, na programu 69. Igara bile su i rasprodane reprizne izvedbe lanjske dramske uspješnice „Marin Držić – Viktorija od neprijatelja“ Hrvoja Ivankovića u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.
Dramski program 69. Igara uključio je i gostovanja ponajboljih recentnih hrvatskih dramskih predstava. Uvjerljiv trijumf na zadnjoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta imala je predstava Zagrebačkog kazališta mladih „Črna mati zemla“ Kristiana Novaka u dramatizaciji Tomislava Zajeca i u režiji Dore Ruždjak Podolski. U međuvremenu, predstava je ostvarila veliki broj gostovanja te osvojila više od deset nagrada na različitim festivalima, a dubrovačka publika gledala je na otoku Lokrumu 16. srpnja, dok je uspješnica HNK-a u Zagrebu, predstava „Ljudi od voska“ Mate Matišića u režiji Janusza Kice zaključila ovoljetni dramski program Igara u parku Gradac. Studentski teatar Lero tradicionalno je bio dio programa Igara, a ovo ljeto festivalskoj publici je s dvije izvedbe predstavio svoju zadnju produkciju „Kitice i perlice“ u režiji Davora Mojaša, posvećenu Marinu Držiću.
Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split prvi je put u povijesti nastupio na Dubrovačkim ljetnim igrama i zaslužio ovacije brojne festivalske publike izvedbom hvaljenog baleta „Derviš i smrt“ prema romanu Meše Selimovića u koreografiji Igora Kirova i na glazbu skladatelja Gorana Bojčevskog. U hvaljenom baletu publika je uživala dvije večeri za redom, a imala je priliku vidjeti i Bitef teatar s plesnom predstavom „Macbeth“ u koreografiji Miloša Isailovića i izvedbi plesača Bitef Dance Companyja, ranije na Revelinu. Na istoj lokaciji gostovao je koreograf i izvođač s berlinskom adresom Clément Layes s interdisciplinarnom predstavom „Title“ koji je u Dubrovnik stigao nakon izvedbe na Venecijanskom biennaleu. U plesu je uživala i najmlađa publika, zahvaljujući gostovanju nagrađivane plesne predstave „Crtić“ belgijskog koreografa Antona Lachkyja.
Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici je predstavio rado viđeni gost Igara, ansambl LADO s novim programom Ideju regruti te Folklorni ansambl Linđo tradicionalnim nastupima na taraci tvrđave Revelin, uz dodatak premijerne izvedbe nove koreografije Podravski svati dr. Ivana Ivančana, pripremljene za ovu festivalsku sezonu. Ukupno četiri Linđova festivalska nastupa pratilo je približno 1500 oduševljenih domaćih i inozemnih gledatelja.
U filmskom programu Igara tradicionalno je prikazan nagrađeni film s Pulskog filmskog festivala, a ovog ljeta bio je to film Lada Kamenski redatelja Sare Hribar i Marka Šantića, koji je svoju premijeru imao upravo na 65. Pulskom filmskom festivalu i kojemu je, uz druge nagrade, pripala i ona ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film te Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu (Doris Šarić Kukuljica). Novost u filmskom programu Igara bila je suradnja s Motovun film festivalom koja je donijela dvije skrivene projekcije filmova.
Čast zatvaranja festivala pripada Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Daniela Rustionija uz vrhunskog američkog orguljaša Camerona Carpentera koji je svojom iznimnom muzikalnošću, bezgraničnim tehničkim sposobnostima i pionirskim duhom već ostavio značajan trag u suvremenoj povijesti glazbe. Nakon koncerta, večeras 25. kolovoza s početkom u 22 sata, uslijedit će kratka ceremonija zatvaranja 69. Igara, s predstavnicima ovogodišnjeg dramskog, ali i glazbenog festivalskog ansambla.

Foto: Press