fbpx

Zrinka Cvitešić i Radeljak oduševljeni Othellom

Dubrovnik…

Othello W. Shakespearea ispraćen ovacijama na Lovrjencu

Othello– Lovrjenac je tvrđava na hridi, koja je čuvala slobodu, metaforički je i brod, i prostor duha i podsvijesti. I što je najvažnije, u današnje vrijeme, u ovakvom Dubrovniku, Lovrjenac je, još uvijek, mjesto za mogućnost posvećenog kazališta – rekla je redateljica i autorica dramaturške obrade Ivica Boban.
Sinoć, 20. kolovoza, na Lovrjencu premijerno je izvedena predstava Othello Williama Shakespearea. U godini obilježavanja 400 godina od Shakespeareove smrti, Othello se, na Lovrjenac, vratio u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. Publika svoje oduševljenje nije skrivala te je predstavu popratila Zrinka Cvitešić, Josip Radeljakovacijama. U predstavi su uz mnogobrojnu publiku uživali su i Zrinka Cvitešić, Josip Radeljak, Almira Osmanović, Anto Nobilo, Anja Šovagović Despot, Jadranka Sloković, Perica Martinović
– To je tragedija koja prokazuje što zlo može učiniti, a u svjetskoj književnosti nema mnogo likova poput Jaga, pa nijedan Shakespeareov lik, čak ni Hamlet, ne posjeduje tu količinu monologa upućenih gledatelju, jer u određenim situacijama Jago kao da drži lekcije gledateljima o tome kako prouzrokovati zlo, a nažalost oko nas je mnogo ljudi poput Jaga koji proklamirajući i glumeći da rade za dobro zajednice, za dobro svih nas, rade isključivo za svoju korist i vlastitu dobrobit – kaže Ivica Boban.
Naslovnu ulogu Othella ove godine igra renomirani i višestruko nagrađivani dramski glumac, nacionalni prvak drame HNK Dragan Despot, njegovu ženu Dezdemonu Anja Đurinović, a u ulozi Jaga je Anja Šovagović Despot, Zrinka CvitešićRakan Rushaidat. Emiliju, Jagovu ženu igra Ivana Boban, Maro Martinović igra Brabanzija, senatora i Dezdemonina oca, a Cassija, Othellova pobočnika Filip Juričić. Rodriga, mletačkog plemića igra Dado Ćosić, a mletačkog dužda Branimir Vidić Flika. Andrej Dojkić igra Montana, Livio Badurina je Lodovico, Cassijeva ljubavnica je Marija Šegvić, a ostale uloge ostvaruju Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nera Stipičević i Vini Jurčić. Tu su još i Vili Gobac, Marko Capor, Luka Čerjan, Maro Drobnić te Nikola Sekulo. Scenograf predstave je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj i oblikovatelj video projekcija je Willem Miličević, a oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec. Koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, a mačevanje je s glumcima uvježbavao Lovro Buva. Đurđa Škavić jezična je savjetnica, a vokalna pedagoginja Iva Mihelić. Inspicijent je Roko Grbin, asistent redateljice Paolo Tišljarić, asistent koreografkinje Jure Radnić, asistenti scenografa Antun Sekulić i Domagoj Stjepović, a asistentica kostimografkinje Dubravka Skvrce.
Reprizne izvedbe Othella na Lovrjencu predstoje 21., 22., 23. i 24. kolovoza s početkom u 21,30 sati.

Foto: Press