fbpx

U čarobnom ambijentu Galerije Meštrović otvoreno 62. Splitsko ljeto

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Splitsko ljeto

Splitsko ljeto– Ispred ovog monumentalnog djela kojega je podario Splitu, ostvaruje se njegova želja da se tu prožimaju umjetnosti – jer Meštrović nije Galeriju ostavio samo kao mjesto za pohranu svojih djela – rekao je Andro Krstulović Opara.
U čarobnom ambijentu Galerije Meštrović sinoć je otvoreno 62. Splitsko ljeto. Prije prve festivalske premijere, Puccinijeve opere Turandot u izvedbi ansambla Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split festival je simbolično otvorio Andro Krstulović Opara u svojstvu izaslanika visoke pokroviteljice Splitskog ljeta, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Festivalsku su zastavu nakon toga podignuli istaknuti umjetnici HNK Split, dobitnici ovogodišnjih nagrada splitskog teatra: primadona Terezija Kusanović, Eva Karpilovska, prvakinja Baleta HNK i glumac Goran Marković.
Splitsko ljetoZaželjevši puno uspjeha Splitskom ljetu i svima koji su sudjelovali u njegovom stvaranju. Krstulović Opara je posebno pohvalio koncept povezivanja Splitskog ljeta s drugim kulturnim institucijama.
Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović naglasio je u svom govoru značaj Splitskoga ljeta kao mjesta susreta i stvaralačkog dijaloga koje će u sljedećih mjesec dana gostima otvoriti srce grada, otkriti nove izvedbene prostore, poticati inovativne kazališne izričaje i njegovati baštinu, a gradonačelnik Splita Ivo Baldasar zahvalio je svim umjetnicima koji stvaraju ovaj, za grad vrlo važan festival, naglasivši kako je Splitsko ljeto i u težim vremenima ostalo dostojno svoga imena, statusa i tradicije.
Splitsko ljetoA po završetku službene ceremonije otvorenja, prva od dvanaest pozornica ovogodišnjeg Splitskog ljeta prepuštena je umjetnicima. Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Ozrena Prohića premijerna publika je uživala u prvoj izvedbi Puccinijeve Turandot na ovoj lokaciji nakon gotovo 60 godina (posljednja Turandot u Galeriji Meštrović bila je postavljena još davne 1957. pod ravnanjem i u režiji Silvija Bombardellija). U naslovnoj ulozi hladne kineske princeze nastupala je bugarska sopranistica Cvetelina Vasileva, a kao njen udvarač, tatarski princ Calaf Ivan Momirov. Ropkinju Liu pjevala je Valentina Fijačko Kobić, a Timura Ivica Čikeš, dok su u ostalim ulogama nastupali solisti Leon Košavić, Vinko Maroević, Špiro Boban, Ante Ivić i Mate Akrap. Svoj su obol dali i Zbor, Orkestar i članovi Baleta HNK Split, kao i dječji zbor „Josip Hatze”. Kostimografkinja Mirjana Zagorec, koreografkinja Jasna Frankić Brkljačić, Ivica Kalebić koji je prostor scenski adaptirao, Zoran Mihanović kao dizajner svjetla i zborovođa Ana Šabašov dio su ekipe koja je postavila ovu efektnu opernu premijeru, s reprizama najavljenima za 16. i 18. srpnja.

Foto: Press