fbpx

Interaktivna karta programa tijekom radova na odaš. Sljeme

HRT…

Zbog radova na odašiljaču Sljeme očekuju se poteškoće u prijamu televizijskih programa

HRT, SljemeTvrtka Odašiljači i veze (OiV), u čijemu je djelokrugu distribucija televizijskoga signala, u razdoblju od 21. do 29. kolovoza 2015. godine zamijenit će UHF antenske sustave na odašiljaču Sljeme, zbog čega se očekuju poteškoće i prekidi u prijamu televizijskih programa. Tijekom cijeloga tog razdoblja s odašiljača Sljeme smanjenom će se snagom odašiljati programi mreže MUX A (HRT – HTV 1, HRT – HTV 2, RTL TV i Nova TV) i mreže MUX B (HRT – HTV 3, HRT – HTV 4, RTL 2 i Doma TV).  Zbog radova koji će se izvoditi  u ranim jutarnjim satima, kad je gledanost televizijskih programa najmanja, i to u srijedu 19. kolovoza, petak 21. kolovoza i u subotu  29. kolovoza od 2.30 do 5.30. doći će do potpunoga prekida programa.
Odašiljač Sljeme pokriva široko područje Grada Zagreba i Zagrebačke, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Ličko-senjske županije, odnosno područje s gotovo 2 milijuna gledatelja. Kako to područje istodobno pokrivaju i drugi odašiljači, spomenuti radovi kod većine gledatelja neće bitno utjecati na prijam televizijskih programa.
Međutim, prema procjeni OiV-a probleme u prijamu signala mogla bi imati kućanstava smještena na tzv. rubnim područjima koja pokriva odašiljač Sljeme. U razdoblju od 21. kolovoza do 29. kolovoza MUX A i MUX B odašiljat će smanjenom snagom, zbog čega će doći do poteškoća na području Karlovca, Tounja, Duge Rese, Gline, Topuskoga, Hrvatske Kostajnice, Krapine, Kapele i Plitvica.
Također, poteškoće bi mogli imati i gledatelji na području Koprivničko-križevačke, Međimurske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Varaždinske te Krapinsko-zagorske županije, koji mogu ostvariti prijam signala s drugih odašiljača. Međutim, procjenjuje se da znatan broj tih gledatelja već prima signal s drugih odašiljača te  stoga ti gledatelji ne bi trebali osjetiti veće poteškoće.
Svim gledateljima koji će tijekom radova imati problem s prijamom savjetuje se da na svojim televizijskim prijamnicima pokrenu novu pretragu programa ili da promjenom smjera antene pronađu novi signal.
Putem interaktivne karte https://support.oiv.hr/reception/coverage/coverage.aspx gledatelji mogu provjeriti koje je televizijske programe, na kojim frekvencijama/kanalima i s kojih odašiljača moguće gledati na pojedinoj lokaciji u Republici Hrvatskoj. Tijekom radova na interaktivnoj će se karti prikazivati smanjeno odašiljanje programa MUX A i MUX B s odašiljača Sljeme.

Foto: Press