fbpx

Savjeti: Naučite kako preživjeti!

Discovery Channel…

kako preživjetiPustolov Ed Stafford, prvi čovjek koji je prehodao Amazonu od izvora do ušća, vraća se na Discovery Channel s novim izazovima. Od nedjelje 19. lipnja 2016. godine u 21,00 sat premijerno se prikazuje druga sezona serijala ‘Sam na svijetu – s Edom Staffordom’. U svakoj od šest epizoda Ed na deset dana odlazi na izoliranu lokaciju gdje može izgubiti život u roku od nekoliko sati. Potpuno je prepušten sam sebi i neće imati nikakvog kontakta s bilo kim iz vanjskog svijeta. Sve što ima je kamera kojom se snima i par kratkih hlača.
Ed će u bespućima Gvatemale, Namibije, Norveške, Filipina, Patagonije i Mongolije provesti po 10 dana potpuno sam, samo sa svojom video opremom, bez hrane i vode, čak i bez noža. On mora dokazati da može svladati izazove bilo kakvog okruženja samo u društvu svoje kamere. A pustinja Gobi u Mongoliji pokazala se kao najveći i najteži izazov za Eda, otkrit ćemo samo da ga je jedan jež spasio od gladi.
Ed vas savjetuje što treba prvo učiniti ako se izgubite u divljini i kako preživjeti:
kako preživjeti– Stati. Onoga trenutka kada shvatite da ste se izgubili sjednite i duboko udahnite. Posljednja stvar koju želite napraviti je nagađati gdje se nalazite i onda krenuti u nepoznatom smjeru, na taj ćete se način samo još više izgubiti. Kad se smirite, prvo što trebate učiniti je istražiti nekoliko različitih smjerova u potrazi za bilo kojom poznatom točkom koja bi vam mogla pomoći. Polako, ali sigurno, možete slagati kockice o svemu što znate i na taj način vratiti kontrolu nad situacijom. Velike su šanse kako ćete nakon nekoliko pokušaja u različitim smjerovima pronaći pravi put ili nešto što će vam pomoći da se orijentirate. No, dobra stvar kod ove metode je čak i ako ne možete pronaći pravi put i doći do pomoći – ovaj je način pristupanja situaciji odličan za početak vašeg preživljavanja. Možete otkriti izvore vode, izvore hrane i materijale potrebne za sklonište. Sve ove informacije mogu biti od presudne važnosti ako se u navedenoj situaciji nađete na neki duži period.”
I kako znati je li voda pitka:
“Svaki izvor koji izvire direktno iz tla je vrlo vjerojatno čist, s obzirom da nije imao priliku pokupiti nečistoće, te je prošao proces filtriracije kroz stijene i zemlju. U nedostatku izvora iz tla, pobrinite se da voda brzo teče i da je čista. No, kod konzumacije nepročišćene vode iz rijeke uvijek postoji određena doza rizika – nikad ne znate da li je uzvodno uginula kakva životinja, te je na taj način kontaminirala.”

Foto: Press