fbpx

Noćna ptica najbolji narativni film festivala animacije

Utrecht…

Noćna ptica– Intenzivna atmosfera odmah nas je uvukla u film. Smatramo da je priča vrlo zanimljiva, a glavni lik izuzetno životan – izjavio je žiri prilikom dodjele nagrade.
Dvadeseti Nizozemski festival animacije u Utrechtu održao se od 22. do 26. ožujka 2017. godine, a manjinska hrvatska koprodukcija Noćna ptica proglašena je najboljim narativnim kratkometražnim animiranim filmom. Članovi žirija bili su Michael Dudok de Witt, Igor Kovaljov i Takeshi Nagata.
Noćnu pticu režirala je slovenska redateljica Špela Čadež, a nastao je u koprodukciji hrvatskog Bonobostudija. Film je do sada nagrađen na Festivalu slovenskog animiranog filma, Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig, Međunarodnom festivalu animiranog filma Animated Dreams i Međunarodnom festivalu animiranog filma Animateka.
Nagradu za najbolji nenarativni kratkometražni animirani film na festivalu u Utrechtu dobio je film Strange Fish Stevena Subotnicka, dok je najbolji dugometražni animirani film The Red Turtle Michaela Dudoka de Witta.
Podsjetimo, u natjecateljskom programu prikazana je i Ježeva kuća Eve Cvijanović, a u popratnom programu frestivala ‘Expanding Animation’ sudjelovao je hrvatski filmaš i slikar Marko Tadić.

Foto: Press