fbpx

Počinje Pula film festival: 135 filmskih projekcija, 50 premijera…

Pula…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Pula film festival, Gordana RestovićPovodom današnjeg početka 63. Pula film festivala održane je konferencije za medije u Puli.
– Zadnje tri godine od kad je direktorica Festivala Gordana Restović i od kad postoji Umjetnički savjet s predsjednikom Hrvojem Pukšecom na čelu i članovima Tanja Miličić i Mike Downey, Festival bilježi značajne pomake – kažu organizatori.
Prema riječima direktorice Festivala Gordane Restović, 70 000 posjetitelja prošle godine govori tome u prilog, a i ove godine Pula će donijeti čak 135 filmskih projekcija i 50 premijera, 9 filmskih programa, 6 predavanja, 4 okrugla stola, 5 predstavljanja knjiga, 6 izložbi, 8 koncerata, radionice i mnoštvo drugih popratnih programa na na 15 lokacija.
Program ove godine u Pulu donosi najbolje od hrvatskog, europskog i svjetskog filma. Kako je istaknuo Pukšec, na 63. Pulu se prijavilo više od 105 hrvatskih filmova što dokazuje da je ovo dobra godina za film.
Pula film festivalPula je prije dvije godine dobila nove filmske programe Dizalicu, Kinoteku te Studentski program, a i novi pogram za filmske profesionalce Pula PROfessional te je internacionalizirala ocjenjivačke sudove. Ove godine posebna se pozornost daje scenariju kao osnovi za izradu filma, pa će upravo većina predavanja Pula PROfessionala baviti se važnošću scenarija u filmskoj umjetnosti. Tako pulski festival nije samo mjesto gledanja filmova već, uvelike zahvaljujući programu Pula PROfessional te ostalim dodatnim programima i mjesto umrežavanja, edukacije, ali i druženja, zabave.
U potragu za filmovima, kako je rekao Mike Downey, krenuli su netom nakon prošlogodišnjeg Festivala i obišli su gotovo 30 filmskih festivala u potrazi za filmovima koje publika inače nema prilike vidjeti.
Pula film festival– Naša selekcija je put otkrivenja nekih posebnih tema i ideja što Pulu čini posebnim festivalom – naglasio je Downey.
Na večerašnjem svečanom otvaranju Festivala uručit će se i Zlatna Arena za životno djelo jednoj od najcjenjenijih svjetskih filmskih redateljica i scenaristica Marti Mészáros, a upravo će njoj pripasti čast da otvori ovogodišnji 63. Pulski filmski festival.
Filmska ekipa filma ‘Sve najbolje‘ u razgovoru s Boškom Piculom predstavila je rad na tom božićnom filmu, romantičnoj komediji autorice Snježane Tribuson koji otvara ovogodišnji Festival.

Foto: Scena.hr, Press