Preminuo dugogodišnji glavni direktor RTZ-a Ivo Bojanić
Piše: redakcija On 20 svi., 2016 At 05:38 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

HRT…

Ivo BojanićU Zagrebu je nakon duže bolesti preminuo dugogodišnji glavni direktor Radiotelevizije Zagreb Ivo Bojanić. Bio je glavni urednik Televizije Zagreb od 1958. do 1959.  te generalni direktor Radiotelevizije Zagreb od 1963. do 1972. godine.
Razdoblje je njegova mandata bilo plodno u povijesti razvoja radija i televizije i to u razvojnome, profesionalnome, kulturnome i političkome pogledu. Za vrijeme njegova mandata osnovani su Drugi program Radija Zagreb i Treći program Radija Zagreb. Za njegova je mandata ponovno započelo emitiranje samostalnoga Dnevnika Televizije Zagreb, čime je na informativno-političkome i jezičnome planu naglašena posebnost Hrvatske u okviru jugoslavenske federacije. Posebno je skrbio o tehnološkome i tehničkome napretku, osigurao je zemljište i pripremio projekt izgradnje  radiotelevizijske zgrade  na današnjemu mjestu.
Dijelio je ideje Hrvatskoga proljeća o demokratskim reformama i nacionalnoj ravnopravnosti, pa je 1972. bio prisiljen odstupiti s dužnosti i ostatak je karijere proveo u analitičkim službama Hrvatske radiotelevizije.
Dobitnikom je nagrade Otokar Keršovani Hrvatskoga novinarskog društva te Ordena Reda Stjepana Radića za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitka hrvatskoga naroda, koji mu je uručen u povodu proslave 80. obljetnice Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 50. obljetnice Hrvatske televizije (HRT – HTV).
Preminuo je poslije duže bolesti  u Zagrebu, u utorak 17. svibnja 2016., a posljednji je ispraćaj obavljen u krugu najuže obitelji na Krematoriju na Mirogoju 20. svibnja 2016.

Foto: Press

comment closed