U Hrvatskoj se snima ‘Odiseja’, film o Jacquesu Cousteauu!
Piše: redakcija On 13 ruj., 2015 At 04:58 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Biografski film…

OdisejaProteklih sedam dana na tri se dalmatinska otoka snima ‘Odiseja‘, biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteauu. Hvar, Vis i Biševo u filmu ‘glume’ jug Francuske, gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone.
Odiseja se u Hrvatskoj realizira kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, a filmska ekipa će za 14 dana snimanja Odisejapotrošiti oko milijun eura (7,4 milijuna kuna) te ostvariti pravo na 20% povrata utrošenih sredstava, oko 1,4 milijun kuna. Scene se snimaju na Hvaru (Hvar, Starigrad, Jelsa, uvala Jagodna, Pakleni otoci), Visu i Biševu, a na filmu je angažirano dvije trećine hrvatskih filmskih djelatnika, među kojima su i voditelji sektora poput scenografa Ivice Trpčića, kostimografkinje Nikoline Kostanjšek, slikarice maske Tine Jesenković, direktora filma Jurice Estera i dr.
Režiju i scenarij Odiseje potpisuje Jérôme Salle, a glavne uloge nose Lambert Wilson kao Cousteau, Audrey Tautou kao njegova supruga Simone i Pierre Niney kao Cousteauov tragično preminuli sin Philippe. Za produkciju je zadužen Fidélité Films/Pan-Européenne, dok produkciju u Hrvatskoj servisira MP Filmska produkcija.
OdisejaJacques Cousteau legendarni je francuski oceanograf i istraživač podmorja koji je snimio 120 dokumentarnih filmova o tajanstvima mora i tako doprinjeo razumijevanju podvodnog svijeta. Zajedno s Louisom Malleom snimio je film Svijet tišine (Le monde du silence) koji je 1956. godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, a zatim i nagradu Oscar. Cousteau je osvojio još dva Oscara i niz filmskih nagrada, ali većina ga pamti po dokumentarnom serijalu Podvodni svijet Jacquesa Cousteaua (The Undersea World of Jacques Cousteau) koji je emitiran krajem 60-ih te bio jedan od najpoznatijih serijala tog vremena. Zajedno s inženjerom Émileom Gagnanom Cousteau je 1943. konstruirao prvi automatski spremnik sa stlačenim zrakom te je sudjelovao u kreiranju i usavršavanju druge ronilačke opreme, a za svoje je sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu dobio i odlikovanje Legije časti.
Nakon Hrvatske filmska ekipa seli u Južnoafričku republiku i na Antarktik, gdje će snimati do kraja prosinca. Premijera filma očekuje se na jesen 2016. godine.
Inače, Odiseja je osmi projekt koji se u 2015. snima na području Hrvatske putem programa poticaja filmske/TV proizvodnje (tzv. mjere poticaja). Do sada je pet produkcija već obavilo snimanja na lokacijama u Hrvatskoj (Dig, Fan, Crossing Lines, Uzvodno rijekom, The Lake), dok su s produkcijom započeli animirano dokumentarni film Chris the Swiss te trilogija o Winnetou. Do kraja godine očekuje se snimanje još tri projekta, a procjenjuje se da će sve navedene produkcije ostvariti procijenjeno 171,4 milijuna kuna prihoda, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu (kad je ostvareno 82,9 milijuna kuna prihoda) i što premašuje ukupne prihode ostvarene u prethodne tri godine otkad program postoji.

Foto: Press

comment closed