fbpx

Pustite me sanjati: Mogu li se snovi ostvariti u Sisku?

Novi susjedi 2021. – Hrvatska: Pustite me sanjati

U utorak, 18. siječnja 2022. godine na programu HRT – HTV2 s početkom u 18.37 sati, na programu je dokumentarna serija Novi susjedi 2021. – Hrvatska: Pustite me sanjati.

Pustite me sanjati

Neki sanjaju o domu, neki o ljubavi, djeci, sigurnosti, miru. Vaši susjedi imaju snove baš poput vas. Ali, mogu li se oni ostvariti u Sisku? Grad udaljen samo 60 km od Zagreba nekada je bio ponos državne industrije, a posljednjih godina zatvaranjem rafinerije i željezare ostaje bez stanovnika.

Pustite me sanjati

U prazne državne stanove Republika Hrvatska smješta osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita pa lokalni Siščani dobivaju nove susjede iz Sirije, Obale Bjelokosti, Irana, Kameruna, Turske.

Dobiti azil u Hrvatskoj znači da su u svojim zemljama bili izloženi opasnoj diskriminaciji uvjetovanoj pripadnošću manjinskim skupinama ili kulturnim običajima koji ne mare za osobne životne izbore. Safiatou je napustila Obalu Bjelokosti u složenim okolnostima i želi samo jedno: “Pustite me sanjati!” Sanjati o domu, djeci i ljubavi.

Zahida je bila djevojčica kad je s obitelji pobjegla iz ratne Sirije. S devet godina radila je u tvornici i sanjala o školi. Danas sanja kako postati odvjetnica koja će braniti ljude.

U zemlji koja im često nije bila željena destinacija, u gradu u kojem i domaći muku muče s radnim mjestima, visokim cijenama stanova i obnovom nakon razornog potresa u prosincu 2020., izbjeglicama pomažu volonteri, udruge i mobilni tim za integraciju Centra za kulturu dijaloga, Azra i Ilvana.

Redatelj i snimatelj: Đuro Gavran
Urednica i scenaristica: Daniela Draštata
Izvršni producenti, EBU: Frans Jennekens, Daniela Draštata
Epizoda (broj): 1.
Epizoda (naslov): Pustite me sanjati

Foto: Press HRT – Pustite me sanjati