fbpx

Belladonna i Tu tamo na festivalu u Rotterdamu

Međunarodno…

BelladonnaNa 45. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, koji se održava od 27. siječnja do 7. veljače 2016. godine, u kratkometražnom programu prikazat će se dva hrvatska naslova: ‘Belladonna‘ Dubravke Turić i animirani film ‘Tu tamo‘ redatelja Alexandera Stewarta. Belladonna i ekipa filma u Rotterdam stižu odmah nakon Sundance Film Festivala gdje je ovaj naslov uvršten u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova. U Rotterdamu se pak ovaj debitantski uradak, za koji Dubravka Turić osim režije potpisuje scenarij i montažu, prikazuje u sekciji pod nazivom Kratke priče: Bez upozorenja (Short Stories: Without Warning). Belladonna je kratkometražni film o trima različitim ženama koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti. Glavne uloge tumače Aleksandra Naumov i Nada Đurevska, a ostale igraju Lana Barić, Dražen Kühn i Anita Matković. Producentica filma je Zdenka Gold iz produkcijske kuće Spiritus Movens, za promociju i plasman zadužena je Ivana Ivišić iz tvrtke za promociju i distribuciju Everything Works, direktor fotografije je Branko Linta. Podsjetimo, Belladonna je prošle godine proglašena najboljim kratkometražnim filmom u natjecateljskoj sekciji Horizonti Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.
Dva hrvatska filmaAnimirani film Tu tamo redatelja Alexandera Stewarta na festival u Rotterdam stiže direktno sa Slamdancea gdje se prikazuje u konkurenciji animiranih filmova. Tu tamo počinje kao bilježnica putnika, sa skicama koje su nastale u ljeto 2014. na hrvatskoj obali i u Zagrebu, no detalji se brzo počnu rastvarati u apstraktne utiske s rubova sjećanja. Film se prikazuje u sekciji nazvanoj Pitoreskno (Couleur Locale) koja kroz pet odabranih filmova reflektira udaljenost od doma. Za ovaj autorski projekt Alexandera Stewarta, animaciju supotpisuje Darko Masnec, koloriranje Ivan Košutić i Jelena Oroz, a miks zvuka Gideon Kiers. Producentica je Vanja Andrijević iz Bonobostudija.
Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, koji će cjelokupni program u svim sekcijama objaviti 22. siječnja, jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji – osim što svake godine privlači desetine tisuća profesionalaca i posjetitelja – određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i izuzetno razvijenog industrijskog segmenta (filmski sajam CineMart) Rotterdam se ubraja među festivale prve kategorije. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

Foto: Press