fbpx

Vrapci osvojili nagradu za najbolji film i scenarij!

Međunarodni festival…

VrapciIslandsko-dansko-hrvatski film ‘Vrapci‘ redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona na 39. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u São Paulu, koji se održavao od 22. listopada do 4. studenog 2015. godine, osvojio je čak dvije nagrade – onu za najbolji film i najbolji scenarij.
Nakon Zlatne školjke na Festivalu u San Sebastianu, nagrade u Varšavi u programu ‘prvih i drugih filmova redatelja’, te Srebrnog Huga kojeg su osvojili na 51. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu nova dva priznanja ovoj manjinskoj koprodukciji dodijeljena su i na festivalu u São Paulu. Inače, film Vrapci progovara o 16-godišnjem Ariju koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. Film je nastao u produkciji Nimbus Filma i Nimbus Island te koprodukciji islandskog Pegasus Pictures i hrvatske MP filmske produkcije.
Nakon São Paula Vrapci putuju na filmske festivale u Braunschweig (Njemačka), Tallinn (Estonija), Solun (Grčka), Villnus (Litva) i Bratislavu, a svoju hrvatsku premijeru film će doživjeti na 13. izdanju Zagreb Film Festivala koji se održava od 14. do 22. studenog.
Podsjetimo, u sklopu 39. izdanja festivala u São Paulu, uz Vrapce, prikazana su još tri domaća naslova: dokumentarni film Bolesno Hrvoja Mabića, dugometražni igrani Kosac Zvonimira Jurića te manjinska koprodukcija Itsi Bitsi Ole Christiana Madsena.
Međunarodnim žirijem ove je godine predsjedala Geraldine Chaplin, britanska glumica i najstarija kći Charlieja Chaplina. Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

Foto: Geraldine Chaplin