fbpx

Vrapci i Full Contact nagrađeni na festivala u Chicagu!

Međunarodne nagrade…

Full ContactDvije manjinske hrvatske koprodukcije, Vrapci Rúnara Rúnarssona i Full Contact Davida Verbeeka, nagrađene su na 51. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu, najstarijem natjecateljskom filmskom festivalu Sjevernoj Americi. Nagrade ovogodišnjeg izdanja festivala dodijeljene su u petak navečer, iako manifestacija traje još pet dana, do 29. listopada.
Nizozemsko-hrvatska koprodukcija Full Contact redatelja Davida Verbeeka prikazana je u glavnom natjecateljskom programu, te je osvojila Srebrnu plaketu za najbolju kameru (Frank Van Den Eeden), dok je glumica Lizzi Brochere osvojila Srebrnog Huga za najbolju glumicu. Zlatnog Huga u glavnom natjecateljskom programu osvojio je film A Childhood francuskog redatelja Philippea Claudea, dok je Srebrni Hugo i nagrada žirija dodijeljena argentinsko brazilskoj koprodukciji Paulina redatelja Santiaga Mitrea.
Rade ŠerbedžijaVrapci redatelja Rúnara Rúnarssona nagrađeni su u kategoriji ‘Novi redatelji’, u kojoj su osvojili Srebrnog Huga. Zlatnog Huga u istom programu osvojio je film Underground Fragrance u režiji Pengfei Songa.
Full Contact je psihološki triler o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu. Nastao je u produkciji tvrtke Lemming Film i koprodukciji hrvatske Jaako dobre produkcije i Bac Filmsa. Film je sniman na lokacijama u Hrvatskoj koja je ‘glumila’ Jemen, pustinju Nevade, grad Brisel i pusti otok u oceanu.
Islandsko-dansko-hrvatska koprodukcija Vrapci progovara o 16-godišnjem Ariju koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. Film je nastao u produkciji Nimbus Filma i Nimbus Island te koprodukciji islandskog Pegasus Pictures i hrvatske MP filmske produkcije. Vrapcima je ovo treća festivalska nagrada, nakon osvojene Zlatne školjke u san Sebastianu i nagrade u Varšavi, za najbolji film u programu ‘prvih i drugih filmova redatelja’.

Foto: Press