fbpx

Antun Ponoš: Obljetnicu smo proslavili radno te hrabro krećemo dalje

Antun Ponoš

– Teme kojima smo se pozabavili u našoj današnjoj obljetničkoj emisiji bile su promicanje udomljavanja životinja i praćenje rada udruga za prava životinja, uz prigodno prisjećanje na naše prve emisije.

Antun Ponoš

Dakle, proslavili smo radno te hrabro krećemo dalje – ističe Antun Ponoš.

Popularna i godinama rado gledana emisija Kućni ljubimci Hrvatske radiotelevizije (HRT) svojim je današnjim 1436. izdanjem obilježila 28. obljetnicu prikazivanja. Zaštitno lice emisije njezin je dugogodišnji urednik i voditelj Antun Ponoš, koji je kroz pola sata trajanja emisije u gotovo tri desetljeća kroz studio proveo na tisuće mačaka, pasa i ostalih životinja te mnogima pomogao našavši im nove obitelji.

Antun Ponoš

Posebna je zanimljivost što je među tisućama udomljenih životinja i jedan lav, kojega je urednik i voditelj emisije Antun Ponoš spasio od uspavljivanja
te koji je poslije proživio još desetak godina u zoološkome vrtu.

Prvi nastavak emisije Kućni ljubimci prikazan je u subotu 20. siječnja 1990. godine i otada se zahvaljujući toj HRT-ovoj emisiji mnogo toga promijenilo u odnosu društva, odnosno ljudi, prema životinjama.

Tako je, među ostalim, donesen novi zakon koji zabranjuje ubijanje životinja, ojačala je svijest o udomljavanju te su otvoreni mnogobrojni azili, a posebno je bitno kako se u njima životinje više ne ubijaju.

– Kroz emisiju smo udomili više od 100 000 životinja, najviše pasa i mačaka, što je impresivan broj, no posao ne prestaje jer je mnogo životinja u azilima, kao i onih napuštenih. Problem je što mnogi ne steriliziraju ljubimce – ističe Antun Ponoš.

Ideju za emisiju dobio je 1990. godine kada je kao apsolvent veterine pomagao i udomljavao napuštene životinje, te je na Hrvatskoj radioteleviziji zahvaljujući ljudima koji su imali razumijevanja pokrenuo Kućne ljubimce.

Videosnimku današnjega izdanja emisije Kućni ljubimci moguće je pogledati s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT