fbpx

Na blagdan Velike Gospe: Poseban program

Na HRT…

blagdan Velike GospeNa blagdan Velike Gospe u utorak 15. kolovoza 2017. godine Hrvatska radiotelevizija pripremila je poseban program koji započinje prijenosom svečanoga misnog slavlja na otvorenome iz župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači. Svečano misno slavlje na rasporedu je na Prvome programu Hrvatske televizije 15. kolovoza s početkom 10.55 sati, a predvodit će ga bjelovarsko-križevački biskup monsinjor Vjekoslav Huzjak. Urednik i komentator prijenosa je Neno Kužina, redatelj je Neven Mihael Dianežević, a producent Damir Čengić.
Blagdan Velike GospeU 20.55 sati na Prvome programu Hrvatske televizije na rasporedu je igrani film Majka Terezija. Majku Tereziju smatrali su jednom od najvažnijih osoba dvadesetoga stoljeća iako nikada nije posjedovala ništa više od bijelo-plavoga sarija. Utjecala je na odluke najvećih moćnika na svijetu premda je uvijek ostala bliska s najsiromašnijima. Radnja filma prati događaje u Indiji krajem četrdesetih godina 20. stoljeća. Britanskoj vladavini došao je kraj, ali mir i dalje zaobilazi novu indijsku naciju. Između hinduista i muslimana izbija građanski rat, a smrtonosni sukobi osobito žestoko bjesne u Calcutti. Calcutta tone u društvene probleme kojima vlasti nisu dorasle i urušava se pod bremenom sve većega očaja među slabima, bolesnima i zaboravljenima. Ali, usred sve te nevolje i jada uzdiže se jedna časna sestra koja slijedi poziv da pomogne najvećoj sirotinji – Majka Terezija. Taj poziv za sobom povlači beskrajne bitke i Majka Terezija prisiljena je suprotstaviti se mnogim autoritetima, uključujući i vlastitu Crkvu. Uz pomoć prijatelja vizionara i predanih mladih časnih sestara, Majka Terezija uspijeva osnovati vlastiti misionarski red. Među najvećim kušnjama kojima mora odoljeti kampanja je koju jedan britanski novinar vodi kako bi je obezvrijedio. Ona se, međutim, ne da smesti i nepokolebljivo nastavlja misiju te za svoj rad 1979. godine dobiva međunarodno priznanje – dodijeljena joj je Nobelova nagrada za mir. Čak i u kasnijoj životnoj dobi nastavlja putovati svijetom kako bi širila poruku ljubavi i milosrđa.
SvlacionicaNa Drugome programu Hrvatske televizije u utorak 15. kolovoza u 17.15 bit će prikazana prigodna emisija Svlačionica autora Roberta Knjaza. Ekipa Svlačionice pred kamere je dovela trojicu ljudi koji su cijeli svoj život posvetili odricanju u korist drugih.
To su trojica svećenika: Domagoj Matošević, rektor Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu, zaljubljenik u ljude i nesuđeni rukometaš hrvatske reprezentacije, Dragutin Goričanec, veliki humanitarac iz udruge Job koji obožava svojega dvadeset godina staroga fiću, te Odilon Beninski, „svećenik na razmjeni”, čiji zagorski govor nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
U 18.10 sati na Drugome programu Hrvatske televizije na rasporedu je dokumentarni film Edita Marija od Križa autorice Nade Šurjak. Mlada hrvatska glumica Edita Majić, iako je živa i sretna, za ovaj svijet, kaže, više ne postoji. Nakon što je poslije godinu i pol dana novicijata odjenula redovnički habit, dobila je novo duhovno ime Edita Marija od Križa i duboku duhovnu ispunjenost pronašla u osami najstarijega samostana bosonogih karmelićanki u španjolskome gradiću Ávili. U tome gradiću, rodnome mjestu svete Terezije, prve žene naučiteljice Katoličke Crkve, boravila je televizijska ekipa HRT-ova centra Split. Tom prilikom, 2006. godine, snimljen je svečani obred polaganja vječnoga zavjeta naše karmelićanke, sada jedine Hrvatice u najstrožemu i od svijeta potpuno izdvojenome redu koji je u 15. stoljeću osnovala sveta Terezija Avilska.
Treći program Hrvatske televizije u utorak 15. kolovoza u 12.00 donosi snimku osmoga festivala marijansko-duhovne klapske pjesme održanoga u Sinju 4. kolovoza 2016. godine. Sudjelovalo je deset klapa: Luna, Petrada, Skradinke, Basca, Orca, Munita, Amfora, Kalelarga, Contra i Delmati. Najveći broj glasova publike i zlatni kip s likom Čudotvorne Gospe Sinjske zaslužila je klapa Petrada za obradu pjesme Gospin plač.
U 20.00 sati na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) bit će prikazan mjuzikl Mirakul autora Dražena Žanka i Ivana Ivice Krajača. Ovo iznimno glazbeno-scensko ostvarenje praizvedeno je pred zagrebačkom publikom 4. prosinca prošle godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu. Potresna je to priča biblijskih razmjera iz junačke hrvatske povijesti, koja govori o šačici od sedamstotinjak hrabrih sinjskih bojovnika i fratara, koji su u neravnopravnoj bitci pod Sinjem pobijedili zastrašujuću armadu od 60.000 turskih ratnika uz čudotvorni zagovor Gospe Sinjske 1715. godine. U mjuziklu Mirakul sudjelovalo je više od stotinu umjetnika, pjevača, glumaca, plesača, glazbenih klapa, folklornih ansambala i brojnih scenskih umjetnika, među kojima su Radojka Šverko, Lidija Horvat Dunjko, Ervin Baučić, Joško Ševo i brojni drugi.
Na Četvrtome programu Hrvatske televizije u utorak 15. kolovoza u 8.50 emitirat će se posebno izdanje dokumentarne serije Bajkovita Hrvatska naslovljeno Katedrala Velike Gospe – Dubrovnik autora Paule Jusić i Đele Jusića. Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku izgrađena je u razdoblju od 1671. do 1713. godine i nalazi se unutar zidina stare jezgre te zauzima istaknuto mjesto među hrvatskim katedralnim građevinama. Nastala u obnovi grada nakon potresa 1667. godine, ta monumentalna barokna trobrodna bazilika s kupolom prekrasan je primjerak bogate dubrovačke povijesti i umjetnosti, ali je i bogato arheološko nalazište. Toj baroknoj ljepotici prethodile su starije građevine – kasnoantička bizantska katedrala iz 8. stoljeća te romanička iz 12. stoljeća, čiji arheološki istraženi ostatci, freske i fragmenti kamene plastike svjedoče o visokoj umjetničkoj razini nestalih crkava.
Na Četvrtome programu Hrvatske televizije u 15.05 sati bit će prikazan dokumentarni film Nine Lovčevića Duhovni velikani: Kardinal Josip Bozanić. Papa Ivan Pavao II. u nedjelju 28. rujna 2003. godine objavio je imena tridesetak novih kardinala Rimske crkve, među kojima je bio i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Iste godine, 21. listopada, na redovitome javnom konzistoriju na Trgu svetoga Petra u Vatikanu Papa ga je s ostalima službeno imenovao u kardinala. U dokumentarcu snimljenome 2003. godine doznajemo tko je hrvatski kardinal, gdje je proveo djetinjstvo, gdje se školovao te kako ga doživljavaju oni s kojima se tijekom života susretao i družio.
Na Prvome programu Hrvatskoga radija na svetkovinu Velike Gospe od 11.00 izravno će se prenositi sveta misa iz Nacionalnoga svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Dan uoči Velike Gospe, u ponedjeljak 14. kolovoza, u emisiji Trag vjere u 9.05 bit će riječi o većim marijanskim svetištima u Republici Hrvatskoj, o autentičnim suvenirima marijanskih svetišta, licitarima i medičarima, a posebno o najstarijemu licitarskom obrtu u Mariji Bistrici vlasnice Vlaste Hubicki, koji datira od 1882. godine. Urednica je prijenosa svete mise i emisije Trag vjere Blaženka Jančić.
Prigodne sadržaje u povodu blagdana Velike Gospe u utorak 15. kolovoza pripremili su i međunarodni multimedijski program HRT – Glas Hrvatske te HRT – Radio Sljeme i HRT-ove lokalne radiopostaje.
Sve će prigodne sadržaje biti moguće pratiti na programima Hrvatske televizije (HRT – HTV) i Hrvatskoga radija (HRT – HR) te putem mobitela, računala i tableta s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press