fbpx

Najbolji doksi 11. Liburnia Film Festivala!

LFF U DOKUKINU…

Liburnia FilmJedini festival hrvatskog dokumentarnog filma i najstariji dokumentarni festival u zemlji LIBURNIA FILM FESTIVAL predstavlja prošlogodišnje pobjednike festivala, u Zagrebu u Dokukinu, uz gostovanje filmaša i organizatora te prigodno druženje. Pozivamo Vas da nam se 27.03. 2014. od 19 sati pridružite u Dokukinu Zagreb (Art kino Grič, Jurišićeva 6), te se nadahnete uz hrvatske dokumentarce nagrađene u 2013. Prije projekcije filmova, organizatori festivala predstavit će i propozicije natječaja za 12. LFF.

Bit će prikazani:
19 sati
PARK LJUBAVI, Lana Kosovac, ADU, 15’
– nagrada publike
Park mladenaca u Novom Zagrebu prvi je park izgrađen nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu. Prilikom vjenčanja mladenci bi odabrali stablo koje će se u spomen na njihov brak posaditi u budućem parku. Osim u matičnu knjigu, upisivali bi se i u knjigu Parka mladenaca kraj svog stabla…

AUTOFOCUS, Boris Poljak, Milva film i video, 28’
– najbolji film, najbolja fotografija (Boris Poljak), najbolja montaža (Damir Čučić)
Neobični kadrovi snimani iz neobičnih kuteva prikazuju još neobičnije običaje turista u posjetu Crkvici svetog Nikole iz 12. stoljeća. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj turisti postaju glumci u predstavi.

ČEDO, Nikola Strašek, Factum, 52’
– najbolji sound dizajn (Davor Tatić)
Čedo Šaraba još je jedan čovjek s margine kakvog svakodnevno viđamo po ulicama, parkovima i tramvajima kako skuplja plastične boce i žica. Čedo ima 45 godina, beskućnik je, alkoholičar i narkoman bez legalnih izvora prihoda, jedan od onih na kojeg su se sručile sve životne nedaće.

21 sat
PRESUDA, Đuro Gavran, Pipser, 11’
– najbolja režija
Šesnaest godina nakon rata na glavnom zagrebačkom trgu nekoliko tisuća ljudi okupilo se kako bi gledali televizijski prijenos izricanja prvostupanjske presude hrvatskim generalima. Emocije potencirane krupnim kadrovima, osjetit ćete i na velikom platnu Dokukina.

KAK’ JE DOMA?, Kaja Šišmanović, Slobodna zona Jr./Fade In, 23’
– posebno priznanje žirija
Kaja Šišmanović jednostavno je odlučila uzeti kameru i snimiti buran proces razvoda njezinih roditelja. Film je nastao kao rezultat radionice Slobodna zona…
TERASA, (Vedran Šamanović), Sanja Šamanović, Mitropa, 16’
– najbolji regionalni film
„Terasa“ govori o bijegu od gradske žurbe i gužve u rehabilitacijsko okruženje koje pruža vikendica izvan grada. Promatrajući život iz hladovine terase na kojoj autori provode svoj ljetni godišnji odmor, pratimo naizgled beznačajne događaje, uskraćene bilo kakvih skandala i iznenađenja, poštivajući tek jedno pravilo: nekoliko kvadrata prostora omeđenog ogradom terase, točka je s koje se snima.

POLAZIŠTE ZA ČEKANJE, Maša Drndić, Filmaktiv, 44’
– najbolji regionalni film
Mjesto radnje: autobusna stanica Žabica, slijepo crijevo Rijeke. Lica radnika, putnika, beskućnika i prolaznika vode nas kroz ovaj dnevni boravak grada, maketu funkcionirajućeg kaosa, jednu posve slučajnu zajednicu koja na autentičan način krpa rupe dotrajalog sistema, kotrljajući se sizifovski kroz dan…

12. LIBURNIA FILM FESTIVAL održava se od 26. do 30. kolovoza 2014. u lučici u Ičićima kraj Opatije.
Organizatori LFF-a su udruge Delta (Rijeka) i Restart (Zagreb).
Ulaz na projekcije je besplatan!

Foto: Press