fbpx

Kako vidim svojega susjeda otvara Press film festival

Kostajnica…

Kako vidim svojega susjeda– Ove godine uz dokumentarne filmove prvi put imamo i 17 Reutersovih fotografija koje su nagrađene Pulitzerovom nagradom. One će biti izložene u gradskoj učionici u Hrvatskoj Kostajnici – ističe organizator Press film festivala Daniel Pavlić.
Dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije nastao u ciklusu pod naslovom Kako vidim svojega susjeda otvorit će ovogodišnji treći po redu Press film festival, koji će se održati 1. i 2. rujna 2017. godine u Hrvatskoj Kostajnici. U okviru ovogodišnjega festivala na temu Izbjeglice i govor mržnje bit će prikazano sedam dokumentarnih filmova i reportaža domaćih i inozemnih autora koji se bave izbjeglicama i migracijama, među kojima su i filmovi Escape from Syria, Not here to disrupt: One Syrian refugee’s to Norway te Sirija: Posljednji zadatak. Posjetitelji Press film festivala moći će razgledati i izložbu fotografija naslovljenu Migrantska kriza, koju su snimili fotoreporteri agencije Reuters.
Kako vidim svojega susjedaProjekcije filmova održat će se pokraj spomen-obilježja Slomljeni pejzaž podignutoga na brdu Čukuru iznad Hrvatske Kostajnice u čast poginulomu snimatelju Hrvatske radiotelevizije Gordanu Ledereru, a o svojim će filmovima govoriti i gosti: Elie Gardner, američka videonovinarka, Ziad Al-Taha, protagonist filma, Aleksandar Reljić te brojni gosti.
Tribina o izbjeglicama iz Sirije održat će se u subotu, 2. rujna, u hotelu Central, a očekuju se brojni gosti, među kojima su i Hassan Haidar Diab, Gianluca Solera, Dijana Ćurković, Darko Vojinović, Saša Kralj, Marko Drobnjaković, Nikola Šolić, Saša Leković, Nina Violić, Robert Valdec, Brankica Drašković, Dražen Šimić i Karlo Mijić. Press film festival u gradu na Uni pokrenut je 2015. godine u znak sjećanja na Gordana Lederera te poginule ruske novinare Genadija Kurinoja i Viktora Nogina.

Foto: Press