Japanski veleposlanik Keiji Takiguchi otvorio izložbu Enso
Piše: redakcija On 5 svi., 2017 At 02:22 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Zagreb…

Keiji TakiguchiJapanski je veleposlanik, Njegova Ekselencija g. Keiji Takiguchi sinoć u Galeriji Laval Nugent otvorio izložbu grafika Enso, slovensko-hrvatskog akademskog umjetnika Leona Zakrajšeka, u društvu uglednih hrvatskih umjetnika i osoba iz javnog života.
Upravo je Nje. Ekselencija g. Takiguchi potkraj prošle godine g. Zakrajšeku dodijelio i Priznanje ministra vanjskih poslova Japana, za doprinos boljem razumijevanju između Japana, Slovenije i Hrvatske putem grafičke umjetnosti i širenja japanske kulture i umjetnosti, na čemu je g. Zakrajšek angažiran već trideset godina. Nakon velikog potresa u regiji Hanshin 1995. godine u Osaki je u smislu potpore organizirao i realizirao izložbu, nakon čega je radove slovenskih Ensoautora donirao žrtvama potresa. Isto tako, proteklih je godina organizirao izložbe japanskih grafičara u Zagrebu i Dubrovniku, kao i predavanja i demonstracije japanskih grafičkih umjetnika na Akademiji likovnih umjetnosti i galerijama, šireći japansku kulturu.
Likovna kritičarka mag. Sonja Švec Španjol o ciklusu Enso Leona Zakrajšeka je napisala:
– …tijekom školovanja na Tama Art University u Tokiju, Zakrajšek se ponovno susreće s vječnim motivom kruga koji ga posebno intrigira zbog svoje pročišćene jednostavnosti i iznimno važne uloge u istočnoazijskoj grafičkoj i slikarskoj tradiciji. Enso je japanska riječ za “krug” i u školi zen budizma predstavlja sveti simbol, dok u zen budističkom slikarstvu simbolizira važan trenutak kad se um oslobađa tijela, a duša postaje kreativna sila.

Foto: Press

comment closed