fbpx

Lisinski ugošćuje svjetske glazbene dive – stiže Krassimira Stoyanova!

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Krassimira StoyanovaJedna od najpoznatijih svjetskih opernih diva, Krassimira Stoyanova, nastupit će u sklopu ciklusa ‘Lisinski subotom‘ 22. prosinca 2018. godine. Redoviti nastupi u najvećim svjetskim opernim kućama, stojeće ovacije publike i neizostavne pohvale kritike bez pretencioznog eksponiranja u manirama pop-zvijezde – Bugarka Krassimira Stoyanova danas je jedan od rijetkih primjera ove vrste opernih diva na svjetskom vrhu.
Rijetko se koja pjevačica neupitne izvrsnosti nikada ne pojavljuje na naslovnicama časopisa i nema opsesivne pratitelje dok istovremeno uživa najviši ugled među poznavateljima i ljubiteljima glazbe i operne umjetnosti i uvijek je prvi izbor najvećih svjetskih pozornica.
Teško je opisati kako glazbenik uspijeva stvoriti čarobnu poveznicu između publike i djela, ali kod Krassimire Stoyanove to je glas raskošne boje. Uspješnu je karijeru gradila na jedinstvenosti i sposobnostima koje posjeduju uistinu rijetki. Prije nego što se posvetila pjevanju, svirala je violinu, odakle potječe njezina čežnja za postizanjem ljepote zvuka uz ekspresivne, fluidne detalje.
U svojem je diskografskom i koncertnom repertoaru najpoznatije arije obogatila popratnim recitativima kako bi bolje dočarala duh radnje:
Krassimira Stoyanova– Mislim da je to jedini ispravan način da se ispriča priča. Stvara se atmosfera koja slušatelju postaje zanimljivija – izjavila je operna diva kojoj zahtjevne dramske uloge nikada nisu predstavljale problem. No, jedna joj je arija zadala posebne probleme.
– Senza Mama je najsloženija arija koja postoji. Puccini ju je napisao tako da ti harmonijom i stihovima slomi srce. Kada sam prvi put samo pročitala tekst, počela sam plakati. Rekla sam suprugu da to ne mogu otpjevati. Ne znam kako sam na kraju uspjela.
Moderna vremena donijela su mnogo modifikacija u partiturama izvornih opera, no ova se glazbena diva striktno drži tradicije te djela nastoji otpjevati upravo onako kako ih je skladatelj zamislio, zbog čega je imala određenih poteškoća u slobodnom duhu bel canto uloga:
– Ne volim tu vrstu tradicije jer ubija glazbenu ideju skladatelja. Anu Bolenu sam otpjevala onako kako je napisana. Istražila sam sve cadenze u partituri i razmišljala o njima kada sam radila na pasažima. Jednako sam pristupila i Mariji Stuardi.
Publika ciklusa Lisinski subotom imat će privilegiju uživati u repertoaru zbog kojeg svijet obožava ovu bugarsku sopranisticu – djela Verdija, Dvořáka i Čajkovskog samo su dio spektakularnog programa za nezaboravan doživljaj.
Ulaznice za koncert po cijeni od 130, 170 i 210 kn u prodaji su na www.lisinski.hr te na blagajni Dvorane.

Foto: Press