fbpx

Moj dida je pao s Marsa u Sloveniji

Ljubljana…

Premijera filma Moj dida je pao s Marsa i metodički priručnik na slovenskom

Moj dida je pao s MarsaNakon premijere domaćeg znanstveno fantastičnog filma za djecu Moj dida je pao s Marsa redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop, koja je 7. rujna održana u ljubljanskom Kinodvoru, film 12. rujna kreće u redovnu kinodistribuciju diljem Slovenije. Osim toga, slovenski koproducent Senca Studio se priključio projektu ‘Filmovi ne padaju s Marsa’ na način da su preveli jedinstvenu digitalnu publikaciju – ‘međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik’ kao i kratkometražne filmove koji su dio projekta.
Tom prigodom, slovenska koproducentica Ida Weiss (Senca Studio) je izjavila:
– Film ide u kina 12. rujna, a jako smo zadovoljni što ga možemo popratiti s tako odličnim edukativnim materijalom. U Sloveniji se puno ulaže u filmski odgoj i pismenost pa je tako sve više filmova popraćeno i edukativnim materijalom. Mislim da je upravo ovaj edukativni material za ‘Didu’ najopširniji i najkompleksniji koji smo imali do sada. Što je najvažnije, njegova velika vrijednost je baš u tome da nudi učiteljima metode i alate kako s djecom razgovarati i otkrivati filmski jezik i filmska izražajna sredstva te načine na koje možemo gledati film.
Prevedeni metodički priručnik i kratkometražni filmovi koji su dio ovog projekta učiteljima i učenicima besplatno su dostupni na mrežnoj stranici ‘Filmi ne padajo z Marsa’.
Film koji je inspirirao cijeli ovaj projekt nastao je u produkciji Marine Andree Škop i Darije Kulenović Gudan iz zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja. Prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, scenarij za film Moj dida je pao s Marsa napisali su Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop.
Dida je imao bogato festivalsko ljeto, a do sada je prikazan ili ima u najavi trideset međunarodnih filmskih festivala. Protekli je vikend dobio i dvije međunarodne nagrade – onu za najbolju glavnu glumicu (Lana Hranjec) na SciFi Film Festivalu u Sydneyu te nagradu za najbolji igrani film na Međunarodnom filmskom festivalu FICLAPAZ u La Pazu (Bolivija).
Moj dida je pao s Marsa, neobična avantura djevojčice i robota koji imaju zadatak spasiti njenu djelomično izvanzemaljsku obitelj, u slovenskim se kinima počinje prikazivati 12. rujna, a popis projekcija možete pronaći na ovoj poveznici.

Foto: Press – Moj dida je pao s Marsa