fbpx

Poziv – Natječaj 32. Susreta hrvatskih plesnih ansambala

Natječaj

Hrvatski sabor kulture Vas poziva da se prijavite na Natječaj i izborite svoje mjesto na 32. Susretu hrvatskih plesnih ansambala koji se planira održati u POU Velika Gorica od 20. – 21. 11. 2021. Susret će se organizirati u skladu s epidemiološkim mjerama, a u slučaju specifičnih okolnosti uzrokovanih višom silom Susret će se realizirati online. Cilj Susreta je predstavljanje najuspješnijih ostvarenja plesnih amatera koji djeluju u Republici Hrvatskoj i inozemstvu (Udruge Hrvata izvan RH) u tekućoj godini, razvijanje pozitivnog odnosa prema plesnim i glazbenim vrijednostima, međusobno upoznavanje, zbližavanje, socijalna kohezija, razvoj publike te stimulacija amaterskog rada uopće.

Natječaj

Hrvatski sabor kulture, kao glavni organizator, raspisuje Natječaj na koji se mogu javiti svi zainteresirani Ansambli. Pravo sudjelovanja na Susretu stječu Ansambli, članice HSK-a, odabrani od strane Povjerenstva za provedbu natječaja i odabir programa Susreta. Više informacija pronađite u Pravilima susreta hrvatskih plesnih ansambala dostupnim na mrežnim stranicama, kod stručne službe i u privitku.

Novosti u 2021.
Po prvi puta, Susret ima i temu: Gravitacija – Interakcija. Ovime se želi potaknuti koreografe i plesače na nova scenska promišljanja o težini i gravitaciji te njezinom suodnosu s drugim tijelima i objektima. Težinu tijela koju dajemo nekoj podlozi ili drugom tijelu, težina tijela koja pod utjecajem gravitacije može padati centralno, ali i periferno, težina koja svojom statičnošću ili mobilnošću mijenja točku težišta i postaje policentrična, koju amortiziramo i pretvaramo u momentum, u osjećaj antigravitacije. Ideje kroz primjere raznih predmeta, tijela postaju ti predmeti, teški, laki i načini na koje se mijenjaju izražajne kvalitete pokreta. Pojmovi kao okosnice promišljanja i stvaranja mogu biti tijelo, pod, podloga, rekviziti ali i gravitiranje.
Inspiraciju potražite na online radionici pod vodstvom Nikole Oreškovića koja će se putem Zoom platforme održati od 19. do 21. 3. 2021. Prijave otvaramo krajem tjedna stoga nas pratite na službenim mrežnim stranicama kao i na društvenim mrežama.

Svi zainteresirani Ansambli na Natječaj se prijavljuju putem prijavnice (u prilogu) i unutar dvije kategorije:

1. KRAĆI SCENSKI RADOVI najviše do 2 koreografije, od kojih svaka može trajati do 7 minuta. Jedna koreografija tematski mora biti vezana uz opću temu Natječaja, dok je druga po slobodnom izboru. Prijaviti se mogu sola, dueti i radovi s više plesača.

ili

2. DUŽA SCENSKA FORMA je rad (scenska forma) u trajanju od 10 do 15 minuta. Rad svojom temom treba biti vezan uz opću temu Natječaja, dramaturškim sklopom odgovarati scenskoj formi te zadovoljavati minimum estetske vrijednosti koja mu omogućuje javno prikazivanje. Iz priložene snimke treba biti vidljivo da snimka nije montirana već je snimljena integralno bez dodataka. 1 Ansambl prijavljuje 1 dužu scensku formu.

SNIMKA
Uz prijavnicu prilažu se i snimke prijavljenih koreografija. Snimka mora biti dostavljena putem jumbo-maila, na DVD-u, ili postavljena na Youtube (u tom slučaju Vas molimo da nam pošaljete poveznicu na taj video).
Osnovna kvaliteta snimke mora biti zadovoljena kako bi se mogla koristiti u slučaju online realizacije Susreta uslijed specifičnih okolnosti uzrokovanih višom silom.

Ispunjene prijavnice, snimke, tekst i fotografiju slati na adresu elektroničke pošte ples@hrsk.hr zaključno s 15. 10. 2021.

Za sve dodatne informacije obratite se stručnoj suradnici za ples, Valentini Dačnik na 095 4556 877.

Foto: Press