fbpx

Odgovor vodstva Hrvatske radiotelevizije HND-u

Nastavlja se…

Ogranak HND-a: Nema ni zakonske ni profesionalne potrebe za produljenje mandata trenutačnog vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. HRT: Ogranak Hrvatskoga novinarskog društva izišao je iz okvira svoje nadležnosti kao strukovne udruge

HRT, HNDHrvatska radiotelevizija poslala je priopćenje, a odgovor je Ogranku HND-a. Priopćenje HRT-a prenosimo u cijelosti.
– Vodstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) smatra kako je Ogranak Hrvatskoga novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji svojim današnjim priopćenjem, u kojemu odbacuje mogućnost da se na prijedlog Ministarstva kulture Republike Hrvatske putem e-savjetovanja – koje je pokrenula Vlada Republike Hrvatske – na još šest mjeseci produži mandat sadašnjemu vršitelju dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniši Kovačiću, izišao iz okvira svoje nadležnosti kao strukovne udruge. Naime, pitanje zakonskih rješenja stvar je za to nadležnih državnih tijela te nijedna strukovna ili interesna udruga ne bi trebala prejudicirati način na koji će mjerodavna tijela riješiti ovu situaciju. Vodstvo Hrvatske radiotelevizije ovime poziva Ogranak Hrvatskoga novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji na uvažavanje i poštovanje institucija u čijoj su mjerodavnosti zakonska rješenja, a vodstvo Hrvatske radiotelevizije svoj će posao do rujna nastojati odraditi u najvećoj mogućoj mjeri profesionalno te poštovati svaku odluku mjerodavnih državnih institucija. Vodstvo Hrvatske radiotelevizije također izražava zabrinutost zbog neistina koje pri zagovaranju svojih stavova učestalo iznosi Ogranak Hrvatskoga novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji. Tako se u njihovu današnjemu priopćenju, među ostalim, kaže kako je „v. d. ravnateljstvo smijenilo gotovo osamdeset novinara, urednika, rukovoditelja i voditelja programskih i poslovnih jedinica, inženjera, pravnika i snimatelja.”. Riječ je o neistinama jer je tijekom proteklih mjeseci jedan dio rukovoditelja razriješen na vlastiti zahtjev, jedan je dio vlastitom voljom nastavio karijeru izvan Hrvatske radiotelevizije, dok je jedan dio razriješen zbog neizvršavanja odredaba iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske. U priopćenju ogranka Hrvatskoga novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji kaže se i kako je došlo do pada gledanosti, no Hrvatska radiotelevizija prema službenim je podacima o gledanosti u prvih šest mjeseci ove godine bila najgledanija nacionalna televizija po ukupnome dnevnom udjelu u gledanosti (SHR) za sva svoja četiri televizijska programa, odnosno oni su bili gledaniji od ostalih pet programa drugih nacionalnih televizija. Vodstvo Hrvatske radiotelevizije ovomu dodaje kako je osim zadržavanja povjerenja gledatelja, što potvrđuju izneseni podaci o gledanosti, uspjelo omogućiti i stabilizaciju financijskoga poslovanja Hrvatske radiotelevizije te otkloniti probleme s likvidnošću koji su na kraju prvoga tromjesečja ove godine ozbiljno ugrozili redovito poslovanje i ispunjavanje obveza Hrvatske radiotelevizije prema zaposlenicima i dobavljačima – stoji u priopćenju HRT-a.

Foto: Press arhiva