fbpx

Peter Lindbergh: ‘Hvala Zagreb!’

Izložba…

‘Images of Women ‘ i ‘The Unknown’

Peter Lindbergh“Hvala Zagreb!” riječi su kojima je velikan modne fotografije i jedna od najvećih svjetskih zvijezda modne i suvremene fotografije Peter Lindbergh sinoć otvorio svoju izložbu u velebnom prostoru zagrebačkog Meštrovićevog paviljona, Domu Hrvatskih likovnih umjetnika. Više od 150 fotografija nastalih u zadnjih 20-ak godina i dvije umjetničke serije ‘Images of Women ‘ i ‘The Unknown’ ujedinjene su u istoimenu izložbu postavljenu u cijelom prostoru paviljona – Galeriji Prsten, Galeriji Proširenih medija i Galeriji Bačva. Uz izložene fotografije Lindbergh je u Zagrebu predstavio i svoju video instalaciju koju ovoga puta pak pokazuje u potpuno novom obliku – premijerno upotpunjenu zvučnom kulisom koju je stvorio njegov najstariji sin Benjamin Lindbergh. Do sada je ova video instalacija, ali bez zvučne kulise, bila postavljena samo jednom do sada – u sklopu Lindbergove izložbe u Kini, prošle godine.
Peter Lindbergh– Na zagrebačkoj izložbi predstavljam izbor radova iz dvije serije svojih fotografija koje sam snimio ranije tijekom karijere. Riječ je o fotografijama iz serije ‘Images of Woman’ s radovima koji su definirali i stvorili novi pojam ženstvenosti krajem 80ih i 90ih godina prošlog stoljeća, na kojima sam surađivao s najvećim i najpoznatijim supermodelima u povijesti mode i fotografije. Drugi dio čine fotografije iz opusa ‘The Unknown“ u kojem su ljudska bića, akteri fotografija – slavni supermodeli, filmske zvijezde ali i ‘obični ljudi’, izloženi strahu koji još uvijek nisu spoznali, u kojem je sve fikcija… “ ističe sam Lindbergh, pojašnjavajući koncept zagrebačke izložbe istaknuvši „Iznimno me raduje mogućnost da izlažem u kružnom prostoru ove predivne građevine i to je prvi puta da uopće imam takvu priliku. Ova zgrada je nevjerojatna u svakom svom detalju i iznimno sam zadovoljan načinom kako su se fotografije i video instalacija uklopili u prostoru – rekao je Peter Lindbergh.
Posebnost ove izložbe jest i u tome što je ovo prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. godine, kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina Lindberghova europska samostalna izložba u ovoj godini. U prilog zanimljivosti, vrijednosti ali i važnosti ove izložbe govori i izniman interes svjetskih medija koji izložbu već tjednima najavljuju kao jedan od svega nekoliko TOP događaja suvremene i modne umjetnosti koji se nesmiju propustiti u ovoj godini.
Izložba Petera Lindbergha u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu ostaje otvorena do 10. Svibnja.  Posebno za ovu prigodu kao i zbog iznimnog interesa za izložbu i galerija HDLU-a je prilagodila svoje radno vrijeme, stoga će se izložba osim u uobičajenom radnom vremenu od 11 do 19 sati radnim danom moći pogledati i nedjeljom od 10 do 18 sati, a petkom i subotom čak do 21 sat uvečer!

INFORMACIJE O IZLOŽBI
Naziv izložbe: PETER LINDBERGH: Images of Women & The Unknown
Datumi izložbe: 8. travnja – 10. svibnja 2014.
Lokacija izložbe: Dom hrvatskih likovnih umjetnika / Trg žrtava fašizma 16, Zagreb, Hrvatska
Organizator izložbe: PRiredba studio, Zagreb
Partner izložbe: HDLU – Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb
Radno vrijeme izložbe i Art Shopa:
Utorak – Četvrtak 11:00 – 19:00 sati
Petak i Subota 11:00 – 21:00 sat
Nedjelja 10:00 – 18:00 sati
Ponedjeljkom i blagdanom galerija je zatvorena!
Cijena ulaznica: Ulaznice se prodaju na ulazu u Galeriju
Dnevna ulaznica, odrasli 40 kuna
Djeca do 6 godina imaju besplatan ulaz
Obiteljska ulaznica (4 osobe) 100 kuna
Grupna ulaznice (više od 15 osoba) 25 kuna po osobi

Foto: Press