Putovanje u Okavango – o odnosu čovjeka i divljine
By redakcija On 20 tra., 2019 At 10:06 AM | Categorized As Događanja, Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

HRT…

Dokumentarni film Putovanje u Okavango u nedjelju na HRT

Putovanje u OkavangoHrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 21. travnja 2019. godine na svom će Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 22.30 sati prikazati dokumentarni film Putovanje u Okavango koji govori o odnosu čovjeka i divljine.
Usred pustinje Kalahari nalazi se oaza, delta Okavanga. Jedna je od posljednjih netaknutih divljina našeg planeta koja privlači neke od najvećih populacija divljih životinja na Zemlji. Lavovi, leopardi, bivoli, nilski konji i najveća preostala populacija afričkih slonova, svi oni ovise o vodi delte da bi preživjeli. Međutim, Okavango je ugrožen.
Putovanje u OkavangoOrnitolog i biolog dr. Steve Boyes na tom području radi godinama, a njegova istraživanja pokazuju da se delta smanjuje. Takvo opažanje potvrđuje i Water Setlabosha, bušman i jedan od starješina plemena baYei, koji je rođen i odrastao na području delte. Bez vode, delta bi nestala i pretvorila se u pustinju. Izvor ovog dragocjenog resursa skriven je u ratom razorenoj Angoli, na području koje je desetljećima bilo odsječeno od ostatka svijeta.
Da bi saznali što se događa, Steve i Water udružuju se s mladom angolskom biologinjom Adjany Costa te odlaze na napornu i opasnu ekspediciju koju još nitko nikad nije pokušao poduzeti. Provest će četiri mjeseca u divljini, putovati 2400 kilometara nizvodno kroz tri države, u nastojanju da prvi put u povijesti istraže sustav delte Okavanga u cjelini te pomognu u osiguravanju budućnosti slijeva koji hrani deltu Okavanga.
Film Putovanje u Okavango je odabrala Mira Vočinkić.

Foto: Press

comment closed