fbpx

U Beču: Na godinu se ukloni oko tisuću ostavljenih bicikla

S ulice…

One još upotrebljive prodaju u trgovini rabljenom robom, a one neupotrebljive recikliraju

U BečuNapušteni bicikli u lošem stanju narušavaju sliku grada. Često se na prometnim znakovima mogu vidjeti takve olupine bicikla, a ponekad one nepotrebno blokiraju i javne stalke za odlaganje bicikla. U Beču se o njihovom uklanjanju brine služba za gradsku čistoću (MA 48).
Godišnje se u Beču ukloni preko tisuću ilegalno ostavljenih bicikla tj. onog što je od njih ostalo. One još upotrebljive prodaju u trgovini rabljenom robom, a one neupotrebljive recikliraju.
Građani, koji uoče napuštene bicikle, mogu to dojaviti komunalnoj službi putem službenog telefona.
No u Beču se često i ‘nepropisno parkirani’ bicikli, slično automobilima, uklanjaju s javnih površina. Najčešće je riječ o nesmotreno ostavljenim biciklima, koji blokiraju promet ili pristupe za invalide. Vlasnici takvih bicikla svoje limene ljubimce na dva kotača u tom slučaju mogu potražiti na parkiralištu bečke vučne službe u Simmeringu.
Ako je riječ o neuglednim ostacima bicikla ili biciklima, koji blokiraju prometnice,  oni se odmah uklanjaju, no ako je samo riječ o biciklima koji duže vrijeme nisu pomaknuti s nekog mjesta, djelatnici komunalne službe na njih pričvršćuju obavijesti kojima se najavljuje uklanjanje unutar četiri tjedna.
Ako nakon toga uistinu dođe do uklanjanja, vlasnici mogu računati s tim da će za ‘oslobođenje’ svog bicikla morati i platiti određenu naknadu.
Uklonjeni se bicikli čuvaju dva mjeseca, a potom se prodaju ili recikliraju.

Foto: Press