fbpx

Film Recikliranje na festivalu ekološkog filma

Life After Oil…

Ovo samo potvrđuje da moj film ‘Recikliranje’ i nakon toliko godina i dalje hara po međunarodnim filmskim festivalima, rekao je redatelj Branko Ištvančić

RecikliranjeKratki igrani film ‘Recikliranje‘ redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju festivala ‘Life After Oil‘. Filmski festival će se održati od 7. do 9. kolovoza 2015. u gradu Martis na Sardiniji u Italiji.

– Ovo samo potvrđuje da je moj film ‘Recikliranje’ najuspješniji film iz omnibusa ‘Zagrebačke priče’ i da nakon toliko godina i dalje hara po međunarodnim filmskim festivalima – rekao je Branko Ištvančić za portal Scena.hr. Na festival je pristiglo 120 filmova iz cijelog svijeta, a film ‘Recikliranje‘  će se natjecati za jednu od vrijednih nagrada u selekciji od samo četiri odabrana filma u kategoriji kratkog igranog filma, a bit će prikazan 7. kolovoza u 22:45 sati u prostoru Piazza San Giovanni. Ovo je još jedan u nizu od brojnih svjetskih festivala na kojima je sudjelovao ovaj uspješan kratki igrani film.

O festivalu i filmu…

RecikliranjeFestival ‘Life After Oil’ kroz filmske radove i filmske autore želi pronaći alternativne načine korištenje Zemljinih resursa i energije u onima koji svijet promišljaju na ekološki način i kroz zaštitu okoliša. To, naravno, podrazumijeva i mjesto na kojem se mogu okupiti i prezentirati najoriginalniji autori koji svijet i promjene oko sebe promišljaju i vide na umjetnički način.
Film ‘Recikliranje’ je jedan od uspješnijih iz omnibusa Zagrebačke priče i jedan od onih koji je sudjelovao na najvećem broju festivala, a prati romsku obitelj s ruba velegrada (otac Šaban, majka Šerifa, sin Ivan i još troje djece), koji u rano jutro odlaze na gradski deponij sakupljati robu. Pronađu gotovo nove košulju, odijelo i kravatu. Odjenu najstarijeg sina Safeta i svi skupa sa susjedima, odlaze do najsuvremenijeg pogona za recikliranje. Safetu je prvi radni dan. Ideja priče je kroz recikliranje pokazati Recikliranjeciklus promjena koje zahvaća suvremeno društvo i jednu europsku metropolu. Romska obitelj skuplja, (reciklira), odjeću koja je ionako trebala završiti u novoj tvornici za reciklažu, kako bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici.
Zapaženu glavnu ulogu u filmu je ostvario glumac Slaven Knezović, dok u ostalim ulogama glume Ana Maras, Asim Ugljen, Erol Neziri, Vinko Kraljević i drugi. Veliku pomoć i suradnju u filmu pružio je Kasum Cana kako bi glumci mogli govoriti na autentičnom romskom jeziku.

Foto: Press