fbpx

Film ‘Recikliranje’ uvršten je u program ‘Save the Earth’ u Japanu

recikliranje‘Recikliranje’ je priča o romskoj obitelji s ruba Zagreba. Otac Šaban, majka Šerifa, sin Ivan i još troje djece u rano jutro odlaze na gradski deponij sakupljati odjeću. Pronađu gotovo novu košulju, odijelo i kravatu. Odjenu najstarijeg sina Safeta i svi skupa, zajedno sa susjedima, odlaze do najsuvremenijeg pogona za recikliranje. Safetu je prvi radni dan. Romska obitelj skuplja, (reciklira), odjeću koja je ionako trebala završiti u tvornici za reciklažu, da bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici. Ideja priče je da se kroz recikliranje pokaže ciklus promjena koje zahvaća suvremeno društvo i jednu europsku metropolu.

istvancic_branko_director

Kratki igrani film ‘Recikliranje’ redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju filmskog festivala Short Shorts koji će se održati od 23. svibnja do 16. lipnja ove godine u Japanu. Film je nominiran u natjecateljski program ‘Save the Earth’ u koji je odabrano sedam kratkih filmova od prijavljenih 155 radova iz cijeloga svijeta, a natjecat će se za nagradu J-WAVE koju će birati pet slušatelja programa glavnog tokijskog radija.

Prijašnji program pod nazivom ‘STOP! Global Warming Competition”‘ (Stop globalnom zatopljenju!), koji je osnovan u okviru kampanje ‘Challenge 25’ sada mijenja naziv i postaje ‘Save the Earth’, kao apel za spas zemlje.

recikliranje_naslovna

Pored glavnih glumaca Slavena Knezovića, Ane Maras i Asima Ugljena zapažene uloge su ostvarili i Romi naturščici, a značajnu pomoć filmu i prilagodbu dijaloga na romski jezik pružio je Kasum Cana.

Scenarist filma je Edi Mužina, direktorica fotografije Bojana Burnać, montažer Veljko Segarić, a autor glazbe je Semir Sammy Hasić.

Film je bio prikazan na više svjetskih festivala, a u kino distribuciji je prikazan u okviru omnibusa ‘Zagrebačke priče’ u produkciji Propeler filma.

Festival Short Shorts prvi put je otvoren 1999. godine u okrugu Harajuku japanskog glavnog grada Tokija, a 2004. godine postaje službeno akreditiran od strane Oscara, pobjedničkom nagradom Grand Prix postaje prihvatljiv u nominaciji za kategoriju kratkog filma u dodjeli godišnjih nagrada Oscar. Ove godine, festival je primio više od 5000 prijava iz cijeloga svijeta a za službeni program je odabran 81 film iz 38 zemalja. U povodu obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske i ulaska Hrvatske u Europsku uniju u popratnom dijelu festivala će biti predstavljen program ‘Focus on Croatia’ usmjeren na program hrvatskih kratkih i eksperimentalnih filmova.